24

Het Paleis voor Schone Kunsten herschikt de parterre van de Grote Zaal Henry Le Boeuf door de huidige stoelen te vervangen door mobiele exemplaren.

De bedoeling? Een moduleerbare ruimte creëren voor de artiesten, die voortaan een deel of de hele parterre kunnen gebruiken voor hun voorstellingen, en het publiek tijdens concerten, dj-sets en grote voorstellingen een intensievere ervaring bieden.  

De Grote Zaal Henry Le Boeuf is aan de vierde generatie stoelen toe sinds de officiële opening in 1929.

In 1999 werden de stoelen van 1976 vervangen door een model gebaseerd op de stoelen die Victor Horta in 1929 tekende.

Nu, bijna 20 jaar later, besliste het Paleis voor Schone Kunsten om de stoelen van de parterre te renoveren, met de steun van Beliris en onze voogdijminister, de heer Didier Reynders.

De werken werden toevertrouwd aan de onderneming Fibrocit, die ook de stoelen van de zaal in de jaren 20 en de modellen van 1999 gemaakt had.

Het hout en het fluweel zullen gerestaureerd worden, maar dat is niet alles. De stoelen ondergaan ook een belangrijke aanpassing om de Grote Zaal Henry Le Boeuf in nieuwe configuraties te kunnen gebruiken. Ze worden uitgerust met een mobiel systeem waardoor we de hele parterre of een deel ervan kunnen vrijmaken. Dankzij het innovatieve gebruik van de ruimte kunnen onze artistieke programmeurs voortaan onverwachte en verrassende concertomstandigheden creëren. De zaal kan dus worden aangepast aan de diversiteit van de muzikale evenementen (klassiek, jazz, elektro, wereldmuziek of hiphop) bij BOZAR, en meer in het bijzonder voor feestjes en dansconcerten.

De renovatie, bedoeld voor het verkleinen van de kloof tussen artiesten en publiek, gaat in november 2017 van start en loopt tot mei 2018. De stoelen zullen rij per rij worden vervangen. Het is dus mogelijk dat onze trouwe bezoekers in de komende maanden op een tijdelijke stoel moeten plaatsnemen. We willen ons alvast verontschuldigen voor het eventuele ongemak dat deze werken kunnen veroorzaken en danken jullie voor het begrip.

We hopen dat jullie de vernieuwde zitjes van de Grote Zaal Henry Le Boeuf snel kunnen appreciëren!


 • Toegang tot het Paleis via Koningsstraat 10 op donderdag 23 november

  Op donderdag 23 november zullen onze tentoonstellingen uitsluitend toegankelijk zijn via de ingang aan de Koningsstraat 10.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Verkeershinder rond BOZAR op 25 en 26 november

  Door werken in de Twaalf Apostelenstraat zal het verkeer rond het Paleis voor Schone Kunsten worden verstoord. De Ravensteinstraat zal enkel toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers en bussen. Kom je met de wagen of moto naar BOZAR? Parkeer je dan in de Koningsstraat of op het Koningsplein. Alvast bedankt voor je begrip.

  — gepubliceerd op
 • © Yiqiao Wang

  Connecting Capitals. Open oproep

  “Connecting Capitals: de Intersectionaliteit** van Amerikaans/Belgisch Dovenerfgoed en Wereldburgerschap” tilt het project “Next Generation, Please!” naar een trans-Atlantisch niveau in een tijd waarin de grote uitdagingen voor de wereld, in het bijzonder met betrekking tot de democratie, echt de hele wereld betreffen.

  lees meer
  — gepubliceerd op