20

This spring, the rue Baron Hortastraat adjacent to the Centre for Fine Arts is transformed into an artistic installation by landscape architect Bas Smets.
​​​​​​​
The rue Baron Horta lies at the point where uptown and downtown Brussels meet. Attractive steps lead down from the Parc de Bruxelles to this cul-de-sac that provides access to BOZAR and the CINEMATEK and which is in fact more of a square than a street. During the works for the adjacent new bank building, a temporary installation transforms this dead-end street into an active space.  

This timber structure on 5 different levels is planted with trees and curves down at the bottom of the rue Baron Hortastraat towards the entrance to the Centre for Fine Arts, creating an amphitheatre.
The installation is designed by Bureau Bas Smets and in partnership between BOZAR and its neighbour BNP Paribas Fortis, currently surrounded by scaffolding. The aim is to brighten up the street and to provide a creative place for the many passers-by and commuters. The installation can be used as an extra stage for BOZAR activities or as a serene place of calm between the busy Centre for Fine Arts and the construction site. The trees also provide a green link to the Warandepark at the top of the steps.
 

Did you know?

  • When a street becomes a landscape

    Baron Hortastraat has become unrecognisable. The landscape architect Bas Smets has transformed the small, dead-end street between the upper and lower city, between the violins of the Centre for Fine Arts and the drills of the BNP-Paribas building site, into a rolling landscape with trees.

    — published on