RADAR

Everybody’s Talking About… Beyond Klimt

 
La Une - Journal Télévisé
 
De Tijd

“De weg tussen het station Brussel Noord en de redactie van De Tijd in Tour Taxis loopt langs het Maximiliaanpark. Fluks liepen we gisteren na de persvoorstelling van de expo met de dikke cataloog van Beyond Klimt onder de arm voorbij een rij transmigranten, asielzoekers. Ze stonden aan te schuiven aan een witte bestelwagen voor voedselpakketten. De cataloog voelde instant tien kilo zwaarder.
De woorden van Paul Dujardin, de CEO van Bozar op de persconferentie schoten ons opnieuw te binnen. Beyond Klimt is geen gemakkelijke tentoonstelling. Ze gaat over het uiteenvallen van landen, over kunstenaars die moeten migreren, over de kwellingen van de Eerste Wereldoorlog. Wat er toen gebeurde, gebeurt vandaag opnieuw. Kijk maar naar de problematiek van de transmigranten, zei Dujardin.
Grote woorden, die aan het Brusselse Noordstation heel concreet werden. Maar de boodschap mag het artistieke project niet in de weg staan, voegde Dujardin eraan toe. Of anders gezegd, aan een politieke en humane boodschap in een slechte tentoonstelling heeft ook niemand iets. Gelukkig omzeilt ‘Beyond Klimt New Horizons in Central Europe 1914-1938’ vakkundig die valkuil.”

 

BRUZZ

 
BX1     

Klimt’s Magic Garden : une promenade virtuelle dans l’univers de Gustav Klimt à BOZAR

 
L’Echo

Beyond Klimt éclaire de manière nouvelle l'histoire de l'art de l'entre-deux guerres et la façon dont la "nation" affecte la créativité. Le défi relevé par cette exposition est d'offrir une vision unifiée, complexe, exigeante mais exceptionnelle, du cosmopolitisme artistique d'une époque où chacun ne trouve son identité - artistique - que dans le nomadisme et le dialogue. L'essentiel, c'est le dehors et les périphéries. Une approche qui ne manque pas de piquant, l'exposition s'organisant de le cadre de la présidence tournante de l'Europe par l'Autriche, dont on connaît la position conservatrice en matière d'immigration... »

 
één - Het journaal

Expo "Beyond Klimt" toont relatie tussen kunst en politiek

 
De Morgen

“BOZAR richt met Beyond Klimt de pijlen op Centraal-Europa. Klinkende namen als Klimt, Schiele, Kupka en Kokoschka zijn er te zien in een zinderende expo. […] Curator Alexander Klee vond een wel erg bijzondere manier om de honderdste sterfdag van de Oostenrijker Gustav Klimt (1862–1918) te vieren. In de tentoonstelling Beyond Klimt komt de kunstenaar zelf amper aan bod. In de plaats daarvan toont de expo op straffe wijze de vibrerende kunstscene die opkomt aan het einde van Klimts leven en die zich voor, tijdens en tussen de twee oorlogen manifesteert.”

 
La Première

 

See also