02

Op 27 mei kan u voor de tweede keer terecht in het Paleis voor Schone Kunsten voor een interviewmarathon met de vermaarde Oostenrijkse kunstenaar Julius Deutschbauer. Deze keer in combinatie met een literair salon waar auteur Gert Jonke de centrale gast is.
Literair salon met Gert Jonke (van 20:00 > 21:00)
Tijdens deze slotavond van De bibliotheek van ongelezen boeken laten we een heleboel mensen aan het woord. Maar we gaan van start met een literair salon waar Clemens Ruthner van de Universiteit Antwerpen een gesprek voert met de Oostenrijkse auteur Gert Jonke. Deze laatste behoort tot de meest authentieke schrijvers die Oostenrijk de laatste decennia heeft voortgebracht. In 2002 won hij de Grosser Österreichischer Staatspreis für Literatur, de belangrijkste literatuurprijs in Oostenrijk. Jonke heeft een elftal romans op zijn naam staan, en schreef verschillende theaterstukken. Hij heeft een unieke, uiterst muzikale schrijfstijl. Voor zijn romans laat hij zich immers vaak inspireren door muziek (Händel, Webern). Humor en melancholie, satire en nostalgie zetten de toon.
Interviewmarathon met Julius Deutschbauer
( 21:00 >00:00)
Daarna is het de beurt aan Deutschbauer zelf om plaats te nemen in het salon. Hij wordt daarbij vergezeld door enkele genodigden met verschillende achtergronden. Zo heeft hij een gesprek met de choreograaf Wim Vandekeybus, de Turkse schrijfster Asli Erdogan, de beeldende kunstenaars en tevens zusjes, Marie-France en Patricia Martin, adjunct-directeur van Humo Bart Vanegeren, de schrijfster Véronique Bergen en radioproducer van Klara Jean-Pierre Rondas. Ze worden elk onderworpen aan een aantal vragen over hun favoriete ongelezen boek, die geregistreerd worden en nadien onderdeel uitmaken van de bibliotheek. Maar daar blijft het niet bij. Ook het publiek krijgt de kans om een bijdrage te leveren door zelf te vertellen over hun boek naar keuze. Het maakt daarbij niet uit wat voor boek u kiest: geliefd of ongeliefd, beduimeld of onaangeraakt, de hemel ingeprezen of verguisd. Als u het maar niet hebt gelezen. En net zoals alle andere boeken, krijgt uw uitverkoren boek dan het etiket 'Dieses Buch hat ... nocht nicht gelesen' mee.
Tenslotte krijgt u ook nog de kans om te proeven van een typisch stukje Oostenrijkse Liptauerkaas. Dit is de perfecte afsluiter voor een goed gevulde avond. En hiermee doen we dan de boeken toe voor deze installatie van Julius Deutschbauer.
De installatie: De bibliotheek van ongelezen boeken
Sinds Deutschbauer in 1997 begon met zijn collectie, zijn er heel wat boeken bijgekomen. Maar het gaat niet enkel om de collectie op zich. Voor Deutschbauer is het tegelijkertijd ook een manier om zich te bezinnen over de ideale bibliothecaris. Hij werd dan ook geïnspireerd door twee bibliothecarissen uit de wereldliteratuur. Enerzijds is er de devote quaker-bibliothecaris uit Ulysses van James Joyce, anderzijds haalde hij zijn inspiratie bij de hoofdbibliothecaris van de Staatsbibliotheek uit Robert Musils De man zonder eigenschappen. Deze laatste is van mening dat je als bibliothecaris vooral geen boeken moet lezen: "Het geheim van de goede bibliothecaris is dat hij van alle literatuur die hem wordt toevertrouwd nooit meer leest dan de titel en de inhoudsopgave." Momenteel omvat de collectie ongeveer 500 boeken en gesprekken. Ze was eerder te zien in de Kunsthalle Wien, Kammerspiele Hamburg, Nationaltheater Mannheim en andere musea en galeries. Nu is het de bedoeling dat deze in Brussel aangevuld wordt met boeken in de drie landstalen (en eventueel Engels).
Deze activiteit kadert in het Oostenrijks Voorzitterschap van de Raad van de EU.

PROGRAMMA
Van 20u tot 21u
Literair salon met de Oostenrijkse schrijver Gert Jonke, in gesprek met Clemens Ruthner van de Universiteit Antwerpen.

Vanaf 21u
Julius Deutschbauer interviewt de volgende genodigden:
Wim Vandekeybus choreograaf
Marie-France & Patricia Martin beeldende kunstenaars van « An unmade sculpture »
Véronique Bergen schrijfster
Jean-Pierre Rondas journalist Klara
Asli Erdogan Turkse schrijfster, in residentie bij Passa Porta
Bart Vanegeren journalist Humo

Voorbij