27

Laat je een kwartier opsluiten in een gevangeniscel uit solidariteit met de ontelbare schrijvers in de wereld die zonder vorm van proces gevangen zitten. Vier vierkante meter pikdonkere benauwdheid symboliseren de gevangeniscel van Dawit Isaak. De Zweeds-Eritrese schrijver en journalist wordt al 14 jaar vastgehouden in Eritrea. Niemand weet met zekerheid of hij nog in leven is.

De Belgische vertegenwoordiging van PEN International organiseert op 15 november (de dag van de gevangen schrijver) een sit-in rond de gevangeniscel van Isaak. Tussen 14u en 17u zullen hun leden voorlezen. Ook enkele in België residerende gevluchte schrijvers doen mee aan deze actie. Met: Sulaiman Addonia (ER), Adnan Adil (IQ), Alhadi Agabeldour (SD), Nisma Alaklouk (PS), Ubah Cristina Ali Farah (IT-SO), Zuher Aljobory (IQ), Huguette de Broqueville (BE), Saskia De Coster (BE), Fikry El Azzouzi (BE), Rose-Marie François (BE), Kenan Görgün (BE), Maarten Inghels (BE), Betlehem Isaak (SE), Hazim Kamaledin (IQ), Boris Korkmazov (RU), Caroline Lamarche (BE), Abdullah Maksour (SY), Majid Matrood (IQ), MohaNad Jacob (IQ), Hoshang Ossi, Mariane Sluszny (BE), Jeroen Theunissen (BE), Annelies Verbeke (BE).

Dawit Isaak vluchtte eind jaren 1980 naar Zweden, om het geweld in zijn thuisland te ontlopen. Hij kreeg het Zweedse staatsburgerschap. Na de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog keerde hij terug naar zijn vaderland en zette zich in voor de heropbouw ervan, onder meer via het weekblad Setit. Het was een pleidooi voor onafhankelijke journalistiek en vrijheid van meningsuiting, een internationaal erkend mensenrecht en voorwaarde voor een democratische samenleving. Terwijl Eritrea steeds meer trekken kreeg van een dictatuur, bleef Isaak strijden voor democratie en persvrijheid. In 2001 werd hij zonder enige aanleiding, aanklacht of proces gevangen gezet. Dezelfde waarden die Europa voorstaat, brachten de journalist in de problemen.
 
De organisatie FreeDawit ijvert voor de vrijlating van Dawit en andere gewetensgevangenen. Met een replica van Isaaks cel brengt de organisatie hun situatie onder de aandacht.  Tegelijkertijd biedt de cel een andere kijk op de vluchtelingencrisis waar Europa momenteel mee kampt. Na de Syriërs vormen Eritreeërs de grootste groep immigranten die Italië per boot bereiken. Velen van hen worden aan de grens opgepakt en opgesloten.
 

TEKEN DE PETITIE

Bestel de DVD van deze documentaire

VIDEO: Fragmenten uit de documentaire "Imprisoned – the untold story of Dawit Isaak" : een film van Gellert Tamas & Maria Magnusson.

Zie ook