06

Wim Mertens Ensemble:Wim Mertens piano, zang – Tatiana Samouil viool – Bert Van Laethem viool – Liesbeth De Lombaert viola – Lode Vercampt cello – Ruben Appermont contrabas

Het is onmogelijk om de verdiensten van Wim Mertens in enkele regels op te sommen. Deze Belgische componist, pianist, musicoloog, gitarist en zanger werd in 1953 geboren en groeide de afgelopen decennia uit tot een muzikant van formaat. Tot op vandaag brengt hij zijn muziek voor volle concertzalen in Europa, Noord- en Centraal-Amerika, Japan en Rusland.

Sinds 1980 componeert Mertens naast korte, toegankelijke nummers (‘Lieder’) ook complexere cycli. Bij de uitvoering van zijn werk houdt hij het liefst rekening met de omstandigheden waarin de muziek wordt gebracht.  Zowel solo als met een klein ensemble, kamerorkest, symfonisch orkest of speciale bezetting (twaalf piccolo’s, tien bastrombones of dertien klarinetten) brengt hij zijn melodieuze en vaak repetitieve partituren in een levendige dialoog met het publiek.

In maart 2015 bracht Wim Mertens Charaktersketch uit. Dit album is het eerste deel van de trilogie Cran aux Oeufs waarbij hij het Europa van vandaag in vraag stelt. Het tweede deel What are we, locks, to do? verscheen op 4 maart 2016. Het derde deel Dust of Truths gaat in première in BOZAR op 21 oktober.