04

Bozar brengt voor het eerst drie generaties Palestijnse schrijvers samen op één podium. Tijdens een bijzondere avond gaan ze met elkaar in gesprek over hun unieke plaats binnen de wereldliteratuur. Ze lezen voor uit hun werk, terwijl vertalingen worden geprojecteerd in het Frans, Engels en Nederlands. De Palestijnse literatuur wordt vaak in één adem genoemd met de legendarische dichter Mahmoud Darwich. Deze avond bewijst dat er tal van andere getalenteerde schrijvers zijn. Nederlandse schrijver en Midden-Oostenkenner Chris Keulemans modereert de avond.

Ghayath Almadhoun, Asmaa Azaizeh en Ghassan Zaqtan zullen hun boek signeren na de ontmoeting.

Ghassan Zaqtan woont in Ramallah en geniet in de Arabische wereld veel aanzien. In 2013 brak hij internationaal door met Like a straw bird it follows me, een Engelse bloemlezing van zijn werk waarvoor hij de prestigieuze Griffin Prize ontving. Hij stond tot tweemaal toe op de shortlist van de Neustadt International Prize for Literature, de Amerikaanse tegenhanger van de Nobelprijs voor de Literatuur.
Ghayath Almadhoun is voor het BOZAR-publiek geen onbekende. Hij werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië en woont sinds een paar jaar in Zweden. De Nederlandse vertaling van zijn bundel Weg van Damascus stond vorig jaar enkele weken in de boekentoptien.
De jongste onder de drie is Asmaa Azaizeh. Haarpoëziedebuut verscheen in zes talen. Ze presenteert een cultureel programma voor de Arabische televisie. Ze raakte in Nederland vooral bekend toen ze in 2013 curator was van het Amsterdamse Read my world-festival dat focuste op de jonge generatie Arabische schrijvers.