18

Steeds meer landen in de wereld worden democratieën, maar de democratie verandert voortdurend. Kan het Europese parlementaire systeem worden toegepast op andere continenten? Kan Europa leren uit meer deliberatieve vormen van democratie van elders? Hoe kunnen de burgers meer betrokken worden bij de politiek? En is het waar dat een transparant parlementsgebouw zal zorgen voor een transparantere democratie?

BOZAR AGORA en deBuren nodigen, in samenwerking met International IDEA, vijf deskundige sprekers uit om de toekomst van de democratie te bespreken.

• Yves Leterme : Secretaris - Generaal van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) en Eerste minister van België (2008, 2009-2011)

Alexander De Croo : Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking in de federale regering (Open VLD). 

• Manu Claeys : auteur, activist en medeoprichter van stRatenGeneraal, een burgerbeweging die alternatieven voorstelt voor een betere mobiliteit in Antwerpen. Hij zal een key note address houden over welke rol burgers kunnen spelen in een moderne democratie.

David Mulder, lid van XML Architects & Sandberg Instituut.

Bastiaan Rijpkema, auteur van het boek "Weerbare democratie", en professor in de Rechten aan de universiteit van Leiden.

Moderator is Ann Peuteman, journaliste bij Knack.

(*) De titel van de lezing werd geleend van een project van XML Architects & Sandberg Instituut.

Ze nemen ook deel aan de tentoonstelling Imagine Europe – In search of new narratives die tot 29 mei te zien is in het Paleis voor Schone Kunsten.

Programma :

18:00 Yves Leterme - Boekpresentatie "De weg naar de democratie" (Titel in het Engels : ‘Democratic Transitions : Conversations with World Leaders)
18:20 Manu Claeys - 'Key note address' over democratische vernieuwing
18:40 Discussie met Yves Leterme, Alexander De Croo, Bastiaan Rijpkema, David Mulder en Manu Claeys. Moderator : Ann Peuteman
19:25 Uitwisseling van standpunten met het publiek