02

Draag je steentje bij aan deze interessante discussie tussen de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis en Kroatisch filosoof Srećko Horvat, de stichters van een beweging voor een democratisch Europa (DiEM25), over het belang van klokkenluiders, transparantie en democratie.

Julian Assange verblijft al vier jaar als politiek vluchteling in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Redenen genoeg om een wereldwijd evenement te organiseren dat niet alleen in Brussel doorgaat, maar ook in Berlijn, Parijs, Madrid, Belgrado, Napels en vele andere steden. Het evenement is geïnspireerd op Martin Niemöllers bekende gedicht Toen de nazi's de communisten arresteerden over de lafheid van Duitse intellectuelen na de machtsgreep van de nazi’s en de daaropvolgende etnische zuivering van verschillende bevolkingsgroepen. First they came for Assange... wil er op wijzen dat we in gevaarlijke tijden leven waarin alle tegenstanders van de politieke en financiële machten weldra een doelwit zouden kunnen worden.

Hun eerste doelwit was Assange, daarna Chelsea Manning en vervolgens Edward Snowden … Wie is de volgende? Julian Assange woont nog steeds in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, uit angst voor een uitwijzing naar de Verenigde Staten. Nochtans heeft de Werkgroep Willekeurige Opsluiting van de Verenigde Naties onlangs vastgesteld dat hij arbitrair wordt vastgehouden. Bovendien hebben meer dan 500 mensenrechtenorganisaties, professoren Recht, voormalige VN-ambtsdragers en Nobelprijswinnaars een brief aan de Britse en de Zweedse regering ondertekend om de beslissing van de VN te respecteren en Assange vrij te laten. 

Moderator : Laurent de Sutter (VUB)