21

Een Europees project over de culturele relatie tussen Oost- en West-Europa  
Het culturele verhaal tussen Oost- en West-Europa is doorheen de jaren gevoed geweest door wederzijdse fascinatie, talrijke uitwisselingen maar ook door misverstanden tijdens de Koude Oorlog en zelfs nog vandaag.  Kunstenaars waren en zijn nog steeds bij de eersten om  de wederzijdse perceptie te helpen veranderen, om mensen te verbinden en nieuwe manieren van denken en van elkaar begrijpen in te voeren.
 
Met “Trauma & Revival” wordt een ambitieus parcours voorgesteld  om de nadruk te leggen op  de banden tussen Oost en West tijdens de Koude Oorlog tot op  vandaag. In de periode 2015 -2018 gaan zes partners een internationale samenwerking aan via het samenbrengen van  kunstenaars, intellectuelen en burgers van het over hele continent. “Trauma & Revival” biedt een boeiend platform aan om de gezamenlijke geschiedenis vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken, om de huidige inzichten te veranderen en nieuwe vormen van culturele dialoog te ontwerpen. Het is een weerspiegeling van de huidige context in Europa. Met tentoonstellingen, kunstenaarsresidenties, videoprogramma’s, workshops, conferenties, rondetafels, en een digitale tijdslijn worden in dit project pertinente vragen opgeworpen over onze huidige relaties met als doel nieuwe wegen te vinden naar een gezamenlijke toekomst.
 

Huidig en aankomend :

Volg het project op Facebook: www.facebook.com/traumarevival/

Wist je dat?

 • Culturele diplomatie tussen Oost- en West-Europa tussen 1945 en vandaag

  De Universiteit van Jyväskylä organiseert de conferentie East-West Cultural Relations: Interplay of Arts and Cultural Diplomacy 1945-2017 dat het onderzoek naar transnationale culturele uitwisselingen wil versterken.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • ‘Facing the Future. Art in Europe 1945-68’ nu bij ZKM

  Deze zomer kreeg je de kans om de tentoonstelling Facing the Future. Art in Europa 1945-68 te bezoeken in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Deze expo is van oktober tot 29 januari 2017 te zien in het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) in Karlsruhe onder de noemer Art in Europe 1945–1968. The Continent that the EU does not know.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • BOZAR in Moskou

  Op 6 maart opende in Moskou de tentoonstelling "Facing the Future. Art in Europe 1945-1968", een co-productie van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten Poesjkin en ZKM Karlsruhe. De tentoonstelling werd geloofd door The Art Newspaper Rusland, als een "zeer belangrijk internationaal project" dat de "traditionele ideologische verdeeldheid tussen het vrije Westen en het communistische Oosten" overwint.

  lees meer
  — gepubliceerd op

Voorbij