06

James McClintock tekst – Toms Liepājnieks acteur – Jānis Balodis dramaturgie – Valters Sīlis regie – Ieva Kauliņa decor – Edgars Raginskis muziek – Jānis Sniķeris belichting

Op 2 en 3 oktober speelt Dirty Deal Teatro ‘Lost Antarctica’. Deze audiovisuele lezing-performance, doorspekt met subtiele humor, is gebaseerd op de literaire memoires van Antarctica-kenner James McClintock. Dramaturg Jānis Balodis en regisseur Valters Sīlis stellen scherp op de ecologische veranderingen waaraan de planeet onderhevig is. Die laten zich het best onderzoeken op afgelegen plaatsen, letterlijk aan het einde van de wereld. Zonder pathos of hoogdravende retoriek levert acteur Toms Liepājnieks een prachtprestatie als wereldberoemde wetenschapper die, als een onvermoeibare Sisyphus, de menselijke impact op het milieu tracht te stuiten.

Op maandag 3 oktober praat de Belgische Antarctica-kenner en -onderzoeker Frank Pattyn over de speciale relatie van België met de zuidpool. Hij zal het ook hebben over ‘het einde van de wereld’: letterlijk over het onherbergzame, afgelegen continent en figuurlijk over de gevaren van de klimaatopwarming die op de zuidpool met de dag zichtbaarder worden. Regisseur Valters Sīlis neemt deel aan het gesprek.    

PROGRAMMA 03.10 
19:30 – gesprek in aanwezigheid van Frank Pattyn et Valters Sīlis Interview door Karl van den Broeck (BOZAR)
20:30 – Lost Antartica van Dirty Deal Teatro