12

Met de NIKON Monography Series Award 2016 bekronen NIKON en BOZAR een spraakmakende reeks van een fotograaf die in België verblijft. Een jury selecteert uit de vele inzendingen de krachtigste of meest originele beelden. De winnaar krijgt een solotentoonstelling van 16 november 2016 tot 08 januari 2017.

De jonge fotograaf Massao Mascaro (°1990, Lille) toont in deze reeks zijn subtiele maar complexe kijk op de tuin. Alle beelden belichamen de delicate spanning die zich voordoet in de ruimte en in de tijd. Jardin brengt daardoor een uiterst poëtisch verhaal dat de banaliteit overstijgt: de ruimte tussen twee handen, een twijgje dat vastzit in een hek, een zonnestraal op een krullende tak… het zijn allemaal “minuscule vensters op de eeuwigheid”. Massao leeft en werkt in Brussel en is stichtend lid van La Grotte, een Brussels collectief van fotografen.

Lees hier het verslag van de jury:

Voor VRT-journalist Kurt Van Eeghem overtreft deze jonge fotograaf in zijn onderwerp “de grens van het banale, met veel gevoel voor esthetica”. Maarten Goossens, NPS manager bij Nikon: “Het zijn beelden waarin je blijft zitten. Elke foto staat op zich maar maakt ook deel uit van een concept en krijgt daardoor meer gelaagdheid dan een alleenstaand beeld.” Inge Braeckman van het magazine H_ART benadrukt eveneens de diepgang van deze foto’s en was verleid door “poëtische beelden waar je naar blijft kijken”. Jean-Marc Bodson, fotocriticus voor La Libre, sluit zich hier bij aan: “Massao slaagt erin poëzie te verenigen met een conceptuele complexiteit”. De foto’s, en vooral het geheel, “sluiten echt aan bij de tijdsgeest”, aldus de visuele kunstenaar en fotojournalist Mahid Mohadjerin.

Wist je dat?

  • Jardin © Massao Mascaro

    Massao Mascaro rijft de Monography Series Award NIKON-BOZAR #4 binnen

    Een multidisciplinaire jury bekroonde de jonge fotograaf omwille van de poëtische waarde en de coherentie van zijn reeks ‘Jardin’

    lees meer
    — gepubliceerd op