28

Het Slovaakse tentoonstellingsplatform Flowers for Slovakia keert terug met een derde, unieke rondreizende collectie. Pass it on schetst de historische tijdlijn van Slovakije door middel van plastische juwelen die het verhaal vertellen van talentvolle kunstenaars uit zowel het verleden als het heden, die echte vernieuwers waren of dat vandaag zijn.

Het idee om het verhaal van deze Slovaakse erfenis te vertellen via hedendaags design, wat ongewoon is, is afkomstig van de initiatiefnemers van het project, Lars Kemper en Peter Olah. De naam en de missie van de expo verwijzen naar het feit te ‘geven’ en begon als een pilootproject in samenwerking met de Faculteit voor architectuur in Bratislava.

Sinds 2009 bereikte het project 45 jonge designers en kwamen meer dan 18 internationale tentoonstellingen tot stand. Voor de vorige expoprojecten – de glascollectie Handle with Care en de meubelcollectie Lost & Found door Vitra – ontving het platform drie grote internationale prijzen en verschillende nominaties.

Flowers for Slovakia kadert in het Slovaakse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken en het Ministerie van Cultuur van de Slovaakse Republiek. De expo heeft plaats onder de auspiciën van Andrej Kiska, President van de Slovaakse Republiek.