25

De debattenreeks Verloren hoop – Nieuwe dromen: Avant-garde en samenleving biedt een verdiepend inzicht in de avant-gardetentoonstellingen die tot 2017 in het Paleis voor Schone Kunsten te bezoeken zijn (The Power of the Avant-Garde, Picasso. Sculptures, A Feverish Era in Japanese Art). Na Avant-garde in de politiek is het thema van Avant-garde en economie aan de beurt. De Schot Mark Blyth, professor Internationale Politieke Economie en uitvinder van de term ‘helikoptergeld’, licht zijn visie op de toekomst van geld toe. Etienne Verbist, directeur van Crowdsourcing Week Europe, legt op zijn beurt uit hoe vernieuwende monetaire systemen als de ‘bitcoin’ en ‘blockchain’ een revolutie op gang kunnen brengen in de wereld van de kunst. Marcia De Wachter, directeur-schatbewaarder van de Nationale Bank van België, heeft het ten slotte over de euro en het toenemende succes van lokale valuta.

Mark Blyth (1967) is een Schotse politieke wetenschapper en Eastman Professor of Political Economy, Professor of Political Science and International and Public Affairs aan Brown University in Rhode Island (VS).Hij is gespecialiseerd in internationale en vergelijkende politieke economie. In 2012 publiceerde hij het boek "Austerity: The History of a Dangerous Idea" waarin hij kritiek levert op het soberheidsbeleid in Europa. In 2014 publiceerde hij samen met Eric Lonergan het artikel "Print Less but Transfer More: Why Central Banks Should Give Money Directly to the People" in Foreign Affairs. Daarin brak hij een lans voor ‘helikoptergeld’: het uitdelen van geld aan de bevolking als alternatief voor het huidige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Etienne Verbist is een autoriteit op het vlak van crowdsourcing, disruptieve businessmodellen en distruptieve kunst. Hij heeft een carrière achter de rug bij bedrijven als GE en is nu manager Europa en Afrika van de Crowdsourcing Week (CSW). Hij is adviseur voor verschillende bedrijven op het vlak van innovatie en nieuwe technologieën en curator van het Disruptive Art Museum, het kleinste museum ter wereld. Hij is ook columnist bij Artdependence Magazine.

Marcia De Wachter (1953) is directeur van de Nationale Bank van België. Ze studeerde economie aan de universiteiten van Chicago en Antwerpen. In 1999 werd ze benoemd tot directeur van de Nationale Bank van België. Ze doceerde aan de UIA en de UFSIA.