06

Tal van schrijvers worden jaarlijks vermoord, gevangen genomen of gemuilkorfd door dictatoriale regimes. Een van hen is de Palestijns-Saoedische dichter Ashraf Fayadh. Hij werd in 2015 ter dood veroordeeld door Saoedi-Arabië voor het schrijven van ‘blasfemische poëzie’. Na internationaal protest werd zijn doodstraf omgezet tot 8 jaar cel en 16 maal 50 zweepslagen.

Tijdens een avond in het Paleis voor Schone Kunsten brengen Belgische en buitenlandse schrijvers een hommage aan de gevangen schrijver met een debat en de presentatie van een bundel met gedichten opgedragen aan Fayadh : (meer dan) 16 maal 50 woorden voor Ashraf (PEN Vlaanderen/PEN Belgique Centre francophone, 2016).
Met Fatena Al-GhorraSven Cooremans, Charles Ducal, Annemarie Estor, Corinne Hoex, Peter Holvoet-Hanssen, Jean Jauniaux, Karel Logist, Caroline Lamarche, Peter Theunynck, Joke Van Leeuwen, Laurence Vielle, Bart Vonck en muzikant Sam Joris

De beroemde Irakese schrijver Ali Bader schreef op vraag van BOZAR en PEN een statement over schrijven in tijden van oorlog en dictatuur, Bader houdt in zijn lezing een pleidooi voor een culturele revolutie in de Arabische wereld. Na de lezing volgt een debat met collega-schrijvers en activisten die reageren op Baders standpunten. Deelnemers zijn de Eritrese schrijver Sulaiman Addonia, de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke en de vredesactivist Mario Franssen. Het gesprek wordt gemodereerd door De Standaard journaliste Ine Roox.

Ashraf Fayadh is een Palestijnse dichter, kunstenaar en curator die wegens geloofsafvalligheid werd veroordeeld tot de dood door onthoofding. De aanklachten tegen hem komen voort uit vermeende atheïstische en godslasterlijke thema’s in zijn dichtbundel Instructions Within. In 2016 werd zijn doodstraf omgezet naar 8 jaar cel en 800 zweepslagen. De gedichten van Fayadh zijn overpeinzingen bij zijn leven als Palestijns vluchteling, maar ook bij culturele en filosofische kwesties.

Ali Bader is een Irakese schrijver die sinds een paar jaar in Brussel woont. Hij is een van de vernieuwende stemmen van de hedendaagse Arabische literatuur. Zijn werk staat hoog aangeschreven in de Arabische wereld en won diverse literaire prijzen. Sinds 2000 heeft hij elf romans uitgebracht, waarvan twee in het Engels werden vertaald: Papa Sartre (2009) en The Tobacco Keeper (2012). Papa Sartre verscheen in 2014 ook in Franse vertaling bij de gerenommeerde Parijse uitgeverij Seuil. Zijn laatste roman is Le musicien des nuages (2016).

De Britse Sulaiman S.M.Y. Addonia werd geboren in Eritrea als zoon van een Eritrese moeder en een Ethiopische vader. De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in een vluchtelingenkamp in Soedan, na het bloedbad van Om Hajar in 1976. Als jonge tiener woonde en studeerde hij in Djedda, Saoedi-Arabië. Zijn eerste roman, The Consequences of Love / Als gevolg van liefde, haalde de shortlist van de Commonwealth Writers’ Prize en werd in meer dan 20 talen uitgegeven. Momenteel woont hij in Brussel, waar hij aan een nieuwe roman werkt.

Annelies Verbeke is een van de meest succesvolle jonge Vlaamse schrijfsters. Haar debuutroman Slaap! (2003) werd in 22 talen vertaald. Ze schrijft tevens filmscenario’s en theaterteksten en is medesamensteller van Naar de stad (2012), een lovend onthaalde bloemlezing met kortverhalen. In 2013 verscheen Tirol Inferno en in 2015 Dertig dagen.

Mario Franssen is een vredesactivist uit Leuven. Hij coördineerde jarenlang de Paasmars Leuven-Brussel uit protest tegen de oorlog in Irak. Als coördinator van Intal leidde hij jarenlang de campagne tegen de financiering van de Israëlische kolonies in Palestina door de Belgisch-Franse Dexia bank. Franssen is bouwkundig ingenieur van opleiding.