16

Vorig jaar kregen de Brusselse dagen de titel Europa, Laatste kans mee. Sindsdien wijst niets erop dat de Europese Unie die ‘laatste kans’ heeft gegrepen, ook al komt de 60e verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Rome (1957) met rasse schreden dichterbij.

Integendeel, de Britten hebben voor de brexit gestemd, er is het getreuzel in verband met de vluchtelingencrisis en Europa speelt geen enkele rol meer in de pogingen om het conflict in Syrië op te lossen. Het toont allemaal aan dat het de Europese Unie niet is gelukt de existentiële crisis waarin ze is beland te boven te komen. Daarom hebben we dit jaar voor een provocerende titel gekozen: Het einde van Europa? Wat nu?.

We peilen bij politieke leiders, middenveldorganisaties en intellectuelen naar de belangrijkste dingen die in Europa spelen, zoals veiligheid, de plaats van de islam, de brexit en de gevolgen ervan, de houding van de politiek tegenover de grote digitale bedrijven en de manier om in de 21e eeuw aan politiek te doen.

Europa is dood, leve Europa! Of hoe je niet mag toegeven aan fatalisme en pessimisme.

Voorbij