22

Als we aan Portugese schrijvers denken, dan denken we vooral aan Fernando Pessoa en José Saramago. Maar Portugal heeft nog veel meer literair talent in huis. BOZAR en het Instituto Camoes organiseren een avond met drie generaties Portugese schrijvers. We brengen Dulce Maria Cardoso, Miguel Miranda en Valério Romão samen voor een literair gesprek over schrijven in tijden van crisis. De hoogdagen en de nasleep van het totalitaire en het koloniale regime in Portugal hebben verschillende generaties schrijvers gevormd. Maar welke invloed hebben de huidige politieke en economische crisissen in Europa op Portugese schrijvers? Welke verhalen vertelt een voormalige koloniale grootmacht zoals Portugal in de postkoloniale wereld van vandaag? Interessante vragen waarop grote schrijvers een antwoord zullen geven.
Het gesprek wordt geleid door Joaquim Pinto da Silva, directeur van de Portugese boekhandel Orfeu.
Tot onze spijt heeft Teolinda Gersão haar komst geannuleerd.

Dulce Maria Cardoso (1964) bracht haar kindertijd door in Luanda, Angola. Haar ouders waren daarheen verhuisd toen zij nog een peuter was. In 1975, na de Angolese onafhankelijkheidsoorlog, keerde het gezin terug naar Portugal. Ze studeerde rechten aan de universiteit van Lissabon en werkte als advocate. Ze ging pas later voltijds schrijven. Haar werk is bekroond met de Grand Prize Acontece de Romance, de EU-literatuurprijs en de Portugese Pen Club Award.

Miguel Miranda werd geboren in Porto in 1956. Hij schreef romans en thrillers, die met diverse prijzen werden bekroond, waaronder de literaire prijs van Vereniging van Portugese schrijvers en de Caminho Prijs.

Valério Romão (1974) debuteerde in 2012 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste jonge stemmen in de Portugese literatuur. Hij heeft romans, kortverhalen en toneelstukken geschreven.
Zijn kortverhalen zijn gepubliceerd in het beroemde Engelse tijdschrift Granta en de alom geprezen Portugese acteur en regisseur Gonçalo Waddington heeft er een kortfilm van gemaakt. De Franse vertaling van zijn roman Autismo (2016) haalde de shortlist van de Prix Femina.