18

De Federatie Wallonië-Brussel, de Université Libre de Bruxelles (ULB), de Université Catholique de Louvain (UCL) en BOZAR hebben de krachten gebundeld om hulde te brengen aan Mahmoud Darwish, de grote Palestijnse dichter die in 2008 overleed.
Op initiatief van Rudy Demotte, minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, werd in 2016 de ‘Chaire universitaire et culturelle Mahmoud Darwich’ in het leven geroepen. De plechtige inhuldiging van de leerstoel vindt plaats op 25 januari in het Paleis voor Schone Kunsten. De leerstoel wil het voortbestaan vrijwaren van het oeuvre van een van ‘s werelds grootste Arabische schrijvers, die universele thema’s aansneed als afwezigheid, ballingschap, verlies of rusteloosheid. Zijn verheerlijking van de taal en de welluidendheid van zijn woorden – nagalmend bij de banneling in ieder van ons - maakten hem tot een van de grootste dichters van de 20e eeuw.   
De inhuldiging brengt literatuurcritici, onderzoekers, intellectuelen, artiesten en journalisten samen. Aan de hand van hun analyses en getuigenissen schetsen ze voor ons een duidelijker beeld van Darwish’ gedachtegoed, oeuvre en engagement voor Palestina. De namiddag eindigt met een nooit eerder vertoonde kortfilm van Simone Bitton, Darwich à Tolède, en de vertoning van Et la terre comme une langue, de film die Simone Bitton en Elias Sanbar aan de gevierde schrijver wijdden.
De Palestijnse zanger en multi-instrumentalist Tamer Abu Ghazaleh zal dit eerste evenement rond de Darwich-leerstoel met een langverwacht concert afsluiten.

Voorbij