27

Grote veranderingen in de geschiedenis van de prestigieuze, tweejaarlijkse kunstprijs: vanaf nu zet ‘De Jonge Belgische Schilderkunst’ – de vzw die de prijs sinds 1950 organiseert in samenwerking met het Paleis voor Schone Kunsten – voluit in op de ondersteuning van toonaangevende kunstenaars die al een beloftevolle carrière hebben ingezet of opgebouwd. Belgische kandidaten – of kandidaten die minstens één jaar in België wonen – dienen geen dossier meer in maar worden voorgedragen door experten die de artistieke praktijk van veelbelovende kunstenaars in de verf willen zetten.

Voor de 2017-editie van de BelgianArtPrize selecteerde de jury Edith Dekyndt, het duo Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde. Zij pakken uit met nieuw werk van 17 maart tot 28 mei 2017 in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 19 april kom je te weten wie de prijs heeft gewonnen en reikt de internationale jury de BelgianArtPrize uit ter waarde van 25.000 euro.

Stem van 17 maart tot en met 18 april 2017 op je favoriete kunstenaar en beslis mee wie tijdens de prijsuitreiking wordt bekroond met de ING Public Prize ter waarde van 10.000 euro.

De jury die de vier finalisten selecteerde:
Denis Gielen (directeur MAC’s), Dirk Snauwaert (artistiek directeur WIELS), Phillip Van den Bossche (directeur Mu.ZEE), Philippe Van Cauteren (artistiek directeur S.M.A.K.), Gaël Van Lierde-Diercxsens (kunstverzamelaar, curator en kunstadviseur), Frédéric de Goldschmidt (kunstverzamelaar en mecenas), Tanguy Van Quickenborne (ondernemer en kunstverzamelaar).

De internationale jury die de winnaar van de BelgianArtPrize selecteert:
Beatrix Ruf (directrice Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (artistiek directeur Serpentine Galleries, Londen), Dieter Roelstraete (co-curator Documenta 14), Mimi Dusselier (kunstverzamelaar), Estelle Francès Lasserre (kunsthistorica en cultureel manager, oprichter en directrice van de Fondation d’Entreprise Francès).

Wist je dat?

 • Art Brussels: Free Shuttle Service available from 20 to 23 April

  Voor de bezoekers voorziet visit.brussels van 20 tot 23 april een gratis minibusverbinding tussen de belangrijkste beurzen en tentoonstellingen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • © Yannick Sas

  Otobong Nkanga wint de BelgianArtPrize 2017

  De belangrijkste onderscheiding voor hedendaagse kunst in België sinds 1950 gaat dit jaar naar Otobong Nkanga. Ze wist de internationale jury te overtuigen met haar delicaat werk rond transformatieprocessen, een reflectie op de veranderingen die de maatschappij doormaakt. Naast de BelgianArtPrize in Brussel is het werk van Otobong Nkanga momenteel ook te zien tijdens Contour in Mechelen en Documenta 14 in Kassel en Athene. 

  lees meer
  — gepubliceerd op

Voorbij