19

Brunhilde Pomsel, die beweert volledig apolitiek te zijn, werkte als stenografe voor Joseph Goebbels, de naziminister voor Propaganda. Vandaag is ze 105 jaar oud en doet ze haar verhaal, als de laatste levende getuige die de propagandamachine van de nazi’s van dichtbij heeft gekend.

Zoals de regisseurs zelf uitleggen, wil deze film ‘de geschiedenis vertellen van de sympathisanten en profiteurs, van degenen die veinsden of deden alsof ze niets zagen. Die mensen, die enkel aan hun eigen lot dachten, waren immers degenen die de ergste dictatuur ooit in stand hielpen houden. Deze film bewijst dat oorlog en tirannie niet zomaar uit het niks ontstaan en dat men nooit mag ophouden zijn eigen morele houding in vraag te stellen.’

Sommigen denken dat er vandaag geen risico meer is op het uitbreken van een oorlog en dat het fascistische gevaar is afgewend, maar Brunhilde Pomsel is sterk overtuigd van het tegendeel. A German Life dwingt de kijker na te denken over wat hij zou hebben gedaan en of hij bereid zou zijn geweest zijn morele principes opzij te zetten om carrière te maken.