06

Beiroet is een stad van boeiende dualiteiten. Het is een van de meest religieus en cultureel diverse steden in het Midden-Oosten, met christelijke, islamitische, joodse en Druze (mystieke stroming gestoeld op de sjiitische islam) gemeenschappen. Een perfect onderhouden moskee staat er naast een afbrokkelende bioscoop; een paradijselijk zwembad wordt begrensd door een prachtig stuk Middellandse Zee aan de ene kant, en een vlakte vol bouwkranen aan de andere. De straten zijn bezaaid met palmen, de bars bevolkt met mooie, hoogopgeleide jonge mensen die gemakkelijk schakelen tussen verschillende talen.

Als de grootste stad in een van de kleinste landen van het Midden-Oosten, gelegen langs de Middellandse Zeekust tussen Israël, Palestina en Syrië, onderging Beiroet een stortvloed van ontberingen. Verschillende gebouwen dragen nog steeds de sporen van conflict, in het bijzonder van de Libanese burgeroorlog van 1975-1990. Desondanks geven de inwoners blijk van een zeer grote veerkracht en een niet aflatend geloof in de toekomst. Kunstenaars, musea, theaters en culturele initiatieven vervullen een sleutelrol in de heropleving van Beiroet. Ze maken van de stad opnieuw een dynamische plek en zijn meer dan ooit actief en aanwezig in de internationale kunstwereld. 

Tijdens het festival MOUSSEM CITIES: BEIRUT van 2 tot 18 februari op verschillende locaties in Brussel bieden we een breed multidisciplinair programma aan boordevol voorstellingen, concerten, expo, performances en installaties. Kunstenaars, denkers en culturele actoren worden uitgenodigd om met hun werk het verhaal van hun stad te vertellen.

Voorbij