13

Pol Bury volgde een opmerkelijk parcours in en met het ‘Paleis voor Schone Kunsten’, en dat liet een imposant spoor na in de archieven.

Werk van Pol Bury verscheen voor het eerst in 1947 in de expo van de ‘Jeune Peinture Belge’, en later in CoBrA (1949), Art Abstrait (1953), Lumière, mouvement et optique (1965) en de solotentoonstelling 25 tonnes de colonnes (1973) naar aanleiding van de prijs Robert Giron, de toenmalige directeur van de ‘Verenigingen van Tentoonstellingen’ van het Paleis voor Schone Kunsten die de jonge Bury een plaats gaf in de Brusselse kunstscène.

Het Archief van het Paleis voor Schone Kunsten bewaart unieke documenten en prachtig illustratiemateriaal van de manifestaties van Pol Bury. Ze overspannen een periode van zeventig jaar van 1947 tot aan de retrospectieve tentoonstelling van 2017. Een virtuele presentatie via de online applicatie van BOZAR Archives legt de relatie met de veertigjarige loopbaan van Robert Giron, als een in memoriam van zijn dood, een halve eeuw geleden.