21

Het stilleven neemt een prominente plaats in tussen de picturale genres van de Westerse beeldende kunst, maar wordt te vaak bekeken als een academische oefening in imitatio. Deze ambitieuze, originele tentoonstelling zet die perceptie op z’n kop met een overzicht van 400 jaar Spaanse stillevens.

Het Spaanse stilleven neemt een unieke plaats in binnen de Europese context, met een onmiskenbare verwantschap met Vlaamse en Italiaanse modellen, maar een resoluut eigen beeldtaal, ontwikkelt door Sanchez Cotán en zijn tijdgenoten. Het genre kent een ongeziene vlucht in de late barok om  in de twintigste eeuw plots een echt strijdperk voor de kunsten te worden. De avant-garde vindt in het stilleven namelijk een uniek middel voor een nieuw experiment: het kubisme.

Deze tentoonstelling brengt de grote Spaanse meesters samen om deze adembenemende reis te illustreren, van Velázquez en Goya tot Picasso, Dali en Miró.

Laten de Spaanse stillevens je niet meer los? Neem dan zeker ook een kijkje bij onze buren van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Daar vind je sublieme stillevens van o.a. Frans Snijders, zijn leerling Joannes Fyt en Joachim Beuckelaer maar ook van Ensor, Spilliaert en Magritte. Of bezoek het gerenoveerde Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen, waar Frans Snijders kind aan huis was. Het is de perfecte smaakmaker voor het Barokjaar 2018.

Wist je dat?

  • Recordlente voor BOZAR

    De voorjaarsexpo’s van BOZAR lokten reeds 270.000 bezoekers. Last chance om de retrospectieve van Fernand Léger te bezoeken, nog tot nu zondag!

    lees meer
    — gepubliceerd op

Voorbij