26

RESIST! The 1960s protests, photography and visual legacy laat enkele van de meest iconische beelden zien van de bewegingen uit de jaren 1960 die de wereld door elkaar schudden en hun stempel drukten op de hedendaagse geschiedenis. Summer of Photography 2018 staat in het teken van de opstand en brengt de vijftigste verjaardag van de Parijse studentenprotesten in mei 1968 onder de aandacht. 

De tentoonstelling brengt werken bijeen van meesters uit de fotografie en de fotojournalistiek, samen met zeldzame archiefbeelden. Die belangrijke beeldverslagen uit de eerste hand bewijzen hoe toegewijd de fotografen waren om de geschiedenis vast te leggen en bewustzijn te creëren rond essentiële humanistische thema’s. Ze moeten ook bijdragen tot de bepaling van wat de esthetiek van de weerstand betekent die uit deze vijandige socio-politieke context voortvloeide.

Aan het concept van deze tentoonstelling ligt de idee van de ‘lens van het verzet’ ten grondslag die door de beeldmakers als een socio-politieke filter wordt gebruikt. In die zin brengt de tentoonstelling het streven naar vrijheid, mensenrechten en gelijkheid naar voor. Die idealen vormden het onderwerp van de protesten in de jaren 60 en blijven in veel opzichten het verdedigen waard gezien de woelige tijden van vandaag. 

Hedendaagse kunstpraktijken worden bekeken in het licht van verwezenlijkingen en mislukkingen uit het verleden. In dat opzicht herwaardeert de tentoonstelling de erfenis van eerdere vormen van visueel verzet en de manier waarop ze doordringen in hedendaagse kunst en fotografie. 

De hele tentoonstelling lang kan iedereen terecht in een interactieve ruimte om er zelf slogans te bedenken of eigen plakkaten te ontwerpen. Laat van je horen!

 

Curator: Christine Eyene

Kunstenaars: AES+F, John Akomfrah, Francis Alÿs, Bruno Barbey, Ian Berry, Ursula Biemann et Paulo Tavares, Marcelo Brodsky, René Burri, Gilles Caron, Raymond Depardon, Stan Douglas, Mounir Fatmi, Leonard Freed, Jean Gaumy, Burt Glinn, Hiroshi Hamaya, Gavin Jantjes, Josef Koudelka, Artem Loskutov, Hugo Mellaerts et Henri Storck, Gideon Mendel, Oliver Ressler, Graciela Sacco, Larissa Sansour, Steve Schapiro, Gundula Schulze-Eldowy, Bruno Serralongue, Wolfgang Tillmans, Sue Williamson, Hank Willis Thomas, Yong Xu with archives from the Centre for Fine Arts, General Library of the University of Coimbra – Student Association Archive and Fundação Mário Soares.

Voorbij