20

Theodoor van Loon was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio. Net als zijn tijdgenoot Rubens ontwikkelde Van Loon een krachtige, originele stijl en liet hij zich zijn hele schildersleven lang inspireren door de meesters uit Italië.


De expo brengt je voor de allereerste keer in aanraking met het oeuvre van deze atypische kunstenaar. De confrontatie met de werken van zijn tijdgenoten (Rubens, Barocci, Bloemaert) toont welke rol Van Loon precies speelde in zijn tijdperk.

Wist je dat?

 • Ichographs, a project by Yiannis Kranidiotis

  De winnaars van de eerste BOZAR Lab-oproep voor projecten zijn bekend

  BOZAR LAB lanceerde in 2017 een open call voor innovatieve bedrijven, start-ups, kunstenaars en onderzoekers om na te denken over hoe nieuwe technologieën en applicaties de beleving van de expo Theodoor van Loon kunnen versterken.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Theodoor Van Loon op reis

  De herontdekking van de Brusselse caravaggist Theodoor van Loon gaat verder. Na de grandioze retrospectieve bij BOZAR gaat Van Loon op reis. Vanaf 15 februari is een selectie van de werken uit onze tentoonstelling te zien in het MNHA (Musée national d’histoire et d’art) in Luxemburg.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Restauratie van vijf doeken van Theodoor van Loon

  Speciaal naar aanleiding van de allereerste overzichtstentoonstelling ooit over de Zuid-Nederlandse barokschilder, ondergingen enkele belangrijke werken een grondige restauratiebeurt.. De werken onthullen vandaag opnieuw hun oorspronkelijke luister en kleurenpracht. Te ontdekken dit najaar in Brussel!

  — gepubliceerd op
 • 5 + 1 redenen om naar de expo over Theodoor van Loon te komen

  — gepubliceerd op
 • Cachivache Bugui Bugui

  Beeldend kunstenaar en allroundmuzikant Joris Van de Moortel inspireert zich op de vormelijke overdaad van de barok voor zijn solotentoonstelling Cachivache Bugui Bugui.

  — gepubliceerd op
 • Saving Van Loon

  Zes maand lang zat restauratrice Isabelle Happart met haar neus op een doek van Theodoor van Loon, om het redden uit de klauwen van de tijd.

  — gepubliceerd op
 • Van Loon... in het wild

  Niet alle werken van Theodoor van Loon hangen deze dagen aan de muren van het Paleis voor Schone Kunsten. Sommige kan je gaan bekijken in hun natuurlijk habitat. In het maffe bedevaartsoord van Scherpenheuvel bijvoorbeeld. Daar zijn Van Loons monumentale schilderijen niet alleen opgefrist, ze krijgen ook een indrukwekkende soundtrack met een concert in situ.

  — gepubliceerd op

Voorbij