18

LUNÄ verwijst naar het nalatenschap van de Lunar Society van Birmingham, een genootschap van enthousiaste, autodidacte geleerden dat bij volle maan samenkwam om nieuwe theorieën te bedenken en te bespreken. De zogenoemde ‘Lunaticks’ brachten een wetenschappelijke revolutie op gang en veranderden de wereld. Ze sleutelden aan theorieën en motoren, bedachten machines en ideeën, en drukten een onuitwisbare stempel op hun tijd.

Drie eeuwen later nodigen we je graag uit om die tijdsgeest te herontdekken en plaats te nemen aan een reproductie van de tafel waar de oorspronkelijke Lunar Men ooit samen aan zaten. Deze LUNÄ Talk kadert binnen het bredere onderzoeksproject Triangular Trade en focust op de historische en blijvende invloed van de katoenproductie en -handel in verband met de afschaffing van de slavernij, het einde van de kolonisatie en het begin van de dekolonisatie, op de wereldeconomie vandaag.

Met: Helen Elands (kunsthistorica en onafhankelijk onderzoeker, Londen, UK), Wouter Elsen (onafhankelijk foto- en videojournalist, co-creator van de documentaire The Cotton Connection, Ouagadougou, BE / BF), Dr. Patricia Fara (Historica, University of Cambridge, UK), Remy Jungerman (Kunstenaar, SR / NL), Karin Lurvink (Post-doc onderzoeker over de impact van de transatlantische activiteiten van de Nederlandse Republiek in de 18de en 19de eeuw, gebaseerd op slavernij, University of Amsterdam, NL), Prof. Dr. Eric Vanhaute (Professor economische, sociale en wereldgeschiedenis, Ghent University, BE), Maarten Vanden Eynde (kunstenaar en initiatiefnemer van ‘Triangular Trade’) en Marjolijn Dijkman (kunstenaar en mede-gastvrouw van LUNÄ Talk).