01

Balkan Trafik! viert zijn twaalfde verjaardag. Het bejubelde festival, dat alle culturen uit Zuidoost-Europa en hun kruisbestuiving met Brussel, de hoofdstad van Europa, viert, blijft inzetten op vernieuwing en volgt daarmee het ritme van de razendsnelle veranderingen in de Balkan. Het programma van deze editie is daar het sprekende bewijs van.

Donderdag treedt Candan Erçetin, de Turkse zangeres met Albanese roots, op in de schitterende Henry Le Boeuf-zaal tijdens het traditionele openingsconcert van het festival.

Vrijdag pakt Balkan Trafik! uit met een nieuwe generatie artiesten die van plan is de culturele en sociale wereld te veroveren. Ook de Balkan is helemaal mee met de moderne tijd en urban music neemt een hoge vlucht (te ontdekken dankzij The Urban Project). Muziek geeft ook een stem aan protestbewegingen, luister maar naar groepen zoals Dubioza Kolektiv, een beroemde Bosnische band met geëngageerde teksten. Andere groepen zijn modern doordat ze de traditie met andere ogen bekijken en ze een verjongingskuur laten ondergaan. Enkele voorbeelden: de Belgische groep Wata Wata, zangeres Eda Zari en haar fantastische muzikanten en de legendarische Hongaarse groep Mitsoura.

De dag erna is het de beurt aan de traditionele muziek en dansen, de elementen die de verschillende culturele identiteiten van de Balkan blijvend met elkaar verbinden. We hebben heel grote namen te gast, zoals de Griekse zangers Savína Yannátou, die prachtige muziek uit Thessaloniki in een nieuw jasje steekt, en de beroemde Roemeense Fanfare Ciocărlia, die zich even thuis voelt in volksmuziek als in jazz.

Je zult echte parels ontdekken, sommige ervan staan zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco, zoals de Albanese iso-polyfonie, de bandjes van Martenitsa (een lentefeest), de polyfonie en het traditionele carnaval van het Bulgaarse Kukeri. Dit jaar richten we de schijnwerpers op Bulgarije met de muzikanten en dansers van de prestigieuze academie voor muziek, dans en schone kunsten van Plovdiv.

Mis deze nieuwe editie van Balkan Trafik! niet. Het festival is niet voor niets een echte referentie geworden dankzij de uitstekende programmatie – een brede waaier muziekstijlen, dansen, films, workshops, smaken en geuren – en een uniek decor dat in het teken staat van samenhorigheid, ontmoeting en gezelligheid.

Voorbij

Zie ook