23

Balkan Trafik! bestaat al 12 jaar! En toch zet het beroemde festival, dat alle Zuidoost-Europese culturen en hun ontmoeting met Brussel als Europese hoofdstad viert, nog steeds in op vernieuwing op het ritme van de flitsende evolutie van de Balkanlanden.

Op donderdag geeft de Turkse zangeres met Albanese roots, Candan Erçetin, het beste van zichzelf voor het traditionele openingsconcert van het festival, in de fantastische Grote Zaal Henry Le Bœuf.

Vrijdag besteedt Balkan Trafik! eerst de volle aandacht aan een nieuwe generatie artiesten die hun brood willen verdienen in de culturele en sociale wereld. De Balkan staat voor moderne tijden, met de explosieve opkomst van urban music (te ontdekken dankzij ons Urban Project) en de protestbeweging onder leiding van formaties als Dubioza Kolektiv, een beroemde Bosnische groep die sociaal geëngageerde teksten schrijft.

Daags nadien ruimen we plaats voor traditionele muziek en dansen die de talrijke culturele identiteiten in de Balkan met elkaar blijven verbinden. Grote namen en nog altijd de echte parels van hun erfgoed passeren de revue, zoals de Griekse zangeres Savina Yannatou die het grandioze universum van Thessaloniki nieuw leven inblaast, of de fameuze Roemeense fanfare Ciocărlia, die zowel volksmuziek als jazz de baas kan. De rode draad en ereland dit jaar is Bulgarije, meer bepaald met Plovdiv, de tweede grootste stad van het land en tevens Europese cultuurhoofdstad 2019, met zijn prestigieuze en wereldberoemde academie voor muziek, dans en schone kunsten.

Mis deze nieuwe editie van Balkan Trafik! niet! Het festival is niet voor niets dé referentie geworden op het vlak van programmatie – een overvloed aan muziek, dans, film, workshops, smaken en geuren – en een uniek decor dat in het teken staat van samenhorigheid, ontmoeting en gezelligheid.

Wist je dat?

  • Ontdek het worldseizoen ’17-’18!

    — gepubliceerd op

Lopend en binnenkort