08

In deze documentaire volg je de expo Facing the Future. Art in Europe 1945-1968 op de voet zoals die recent te zien was in het ZKM | Zentrum für Kunst und Medien in Karlsruhe nadat de tentoonstelling vorige zomer langs BOZAR was gepasseerd en voordat ze verder naar het Poesjkinmuseum in Moskou reisde. Peter Weibel, directeur van het ZKM en cocurator van de tentoonstelling gidst je langs de kunstwerken en geeft je een overzicht van de ontwikkeling van de kunst in het Oost- en West-Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Doorgaans werpt de kunstgeschiedenis een eenzijdige blik op deze periode naar analogie met Koude Oorlog-ideologieën: het sociaal realisme van het communistische Oosten wordt maar al te graag tegenover het abstract expressionisme van het vrije Westen  gepositioneerd. Voor het eerst belicht deze expo de ontwikkelingen in de kunst vanuit een pan-Europees perspectief. Je (her)ontdekt een Europese, culturele ruimte waarin de toen nieuwe kunstvormen, zoals mediakunst en conceptuele kunst, tegelijkertijd het licht zagen aan beide zijden van het IJzeren Gordijn.


De expo die je in de documentaire ziet maakt deel uit van ‘Trauma & Revival’, een Europees project over culturele relaties tussen Oost- en West-Europa, meegefinancierd door het Creative Europe Programme van de EU.
 

Wist je dat?

  • BOZAR in Moskou

    Op 6 maart opende in Moskou de tentoonstelling "Facing the Future. Art in Europe 1945-1968", een co-productie van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten Poesjkin en ZKM Karlsruhe. De tentoonstelling werd geloofd door The Art Newspaper Rusland, als een "zeer belangrijk internationaal project" dat de "traditionele ideologische verdeeldheid tussen het vrije Westen en het communistische Oosten" overwint.

    lees meer
    — gepubliceerd op