20

BOZAR verwelkomt de vooraanstaande professor David Abulafia voor een gesprek, geïnspireerd door Malta - Land of Sea, de bejubelde tentoonstelling die momenteel in BOZAR loopt ter gelegenheid van het Maltese voorzitterschap van de Europese Raad. Tijdens de presentatie en het gesprek, in aanwezigheid van de CEO en artistiek directeur van BOZAR, Paul Dujardin, en curator Sandro Debono, zullen enkele van de thema’s en kwesties aangekaart worden die de tentoonstelling ook wil aanstippen en in vraag stellen. De discussie zal draaien rond de verhalen en de geschiedenis die de tentoonstelling funderen, heroverwegen en uitdagen. Bovendien zullen de historische en hedendaagse facetten besproken worden van de Middellandse Zee, die David Abulafia beschrijft als een plek “waar de meest krachtdadige interactie tussen verschillende samenlevingen op deze planeet plaatsvindt”.

David Abulafia is een eminent maritiem geschiedkundige en auteur van het veel gelezen, hooggeprezen en bekroonde boek The Great Sea (2012). Het werd wereldwijd erkend als een klassiek verhaal over de Middellandse Zee en kreeg de beschrijving mee van “het definitieve verslag van wat misschien wel het levendigste decor voor menselijke interactie in de geschiedenis is”. In recensies wordt het beschreven als meeslepend, een ontzaglijke prestatie en een gedenkwaardige studie over het onderwerp. Abulafia schreef nog andere boeken over hetzelfde thema, zoals onder meer The Mediterranean in History (2003); een uitgave met bijdragen van acht vooraanstaande wetenschappers die eveneens de traditionele inzichten van de mediterrane geschiedenis aan de kaak stelt. Dit werk is veeleer een onderkenning van de overdonderende invloeden van de fysieke geografie op de vorming van samenlevingen in de regio.

Professor Abulafia bracht zijn loopbaan door aan de faculteit Geschiedenis van de universiteit van Cambridge, waar hij professor Mediterrane Geschiedenis is.