28

Twee schrijvers bezochten Israël en de Palestijnse gebieden en delen hun ervaringen in een bijzonder gesprek gemodereerd door Mark Schaevers.

Nederlands bekendste schrijver Arnon Grunberg ging in Palestina en Israël op zoek naar zijn joodse roots en schreef een bijzondere bijdrage voor Kingdom of Olives and Ash: Writers Confront the Occupation. Het boek, waar ook Dave Eggers en Mario Vargas Llosa aan meewerkten, verschijnt later dit jaar in 10 talen, maar de Engelse editie wordt alvast voorgesteld bij BOZAR.
Nir Baram is het grote talent van de Israelische literatuur. In zijn Een Land Zonder Grenzen reist hij een jaar lang langs de grens tussen Israël en Palestina. Zonder oordeel brengt hij in kaart wat de gevoelens en meningen in de regio zijn. Zijn reportage toont de realiteit van het dagelijks leven in een conflictgebied en weerspiegelt de complexe politieke situatie ten tijde van spanningen, oorlog en verkiezingen.

Dit gesprek maakt deel uit van IHTILAL | KIBBOESH 50 jaar bezetting: waar ligt de grens? BOZAR, Broederlijk delen en 11.11.11 organiseren een dag naar aanleiding van de vijftigjarige herdenking van de Zesdaagse oorlog en de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Voorafgaand aan dit gesprek is er een politiek debat met mensenrechtenactivisten en politici.