28

Begin juni is het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog uitbrak. Sindsdien bezet Israël de Palestijnse gebieden, een van de grote struikelblokken voor vrede in het Midden-Oosten.
Drie avonden lang debatteren in drie Belgische steden schrijvers, mensenrechtenactivisten en politici uit Europa, Israël en Palestina over deze hoogst actuele kwestie: op 5 juni in Gent (Vooruit); op 6 juni in Brussel (BOZAR) en op 7 juni in Antwerpen (Elcker-Ik).

In BOZAR (dinsdag 6 juni):
17:30 - Publieke actie 
aan de Kunstberg

18:30 - Fotoprojectie, getuigenissen en politiek debat
Fotoprojectie Mashid Mohadjerin

Mashid Mohadjerin (°1976, Teheran) is een bekroond fotojournaliste en beeldend kunstenares. Van Noord-Amerikaanse Native Americans tot de vrouwen van migrantenarbeiders in Tadjikistan, haar werk tracht de aspecten in beeld te brengen van onze dagelijkse strijd voor vrijheid, onafhankelijkheid en waardigheid. Voor deze avond in BOZAR selecteerde Mohadjerin een bloemlezing van haar werk in Palestina. Deze beelden, die doorheen de lezingen en debatten worden geprojecteerd, tonen het alledaagse leven van een volk dat reeds decennialang onder bezetting gebukt gaat.

Getuigenis door Issa Amro en Adam Aloni
Wat houdt een bezetting concreet in? Welke impact heeft dit op het dagelijkse leven in de Palestijnse gebieden? En hoe verzetten de Palestijnen zich hiertegen?
Issa Amro is een Palestijnse mensenrechtenactivist uit Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Als medeoprichter van 'Youth Against Settlements' speelt hij een vooraanstaande rol in het Palestijnse verzet. Op geweldloze wijze klaagt deze basisorganisatie de Israëlische bezetting aan en biedt ze hulp aan Palestijnse burgers die in het door Israël gecontroleerde deel van Hebron leven.
Adam Aloni werkt als onderzoeker bij B'Tselem, een van de oudste en belangrijkste Israëlische mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnse burgers in de bezette gebieden. Onder meer aan de hand van rapporten over schendingen van internationaal recht draagt deze bij tot een publieke bewustwording van de situatie in Palestina, zowel binnen Israël als daarbuiten.

Politiek debat: Zesdaagse Oorlog en de bezetting van Palestina in een geopolitieke context met Pierre Vimont (Carnegie Europe), Shawan Jabarin (al-Haq), Hagai al Ad (B’Tselem) en Issam Younis (al-Mezan Center for Human Rights)
De Palestijnse kwestie is een van de langstlopende conflicten in het Midden-Oosten die tot op vandaag standhoudt. Doorheen de jaren hebben verschillende vredesakkoorden, niet zelden aangestuurd door buitenlandse mogendheden waaronder de Verenigde Staten en Frankrijk, geen duurzame oplossing van het conflict kunnen bewerkstelligen.
Hoe kunnen beide partijen de impasse in het bereiken van vrede doorbreken? Welke positie dient de internationale gemeenschap en Europa in het bijzonder in te nemen? En welke rol kan de erkenning van Palestina als staat spelen?
BOZAR nodigt vier experts met ervaring op het terrein uit om in dialoog te treden over de verregaande geopolitieke gevolgen van de Palestijnse kwestie, zowel vandaag als morgen.

20:30 - Literaire ontmoeting met Nir Baram en Arnon Grunberg

Voorbij