22

Op het snijpunt van wetenschap, technologie en kunst (STARTS), bloeit de innovatie die we nodig hebben om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa de komende jaren voor staat. De STARTS Prize van Ars Electronica, in samenwerking met BOZAR en de Waag Society is een initiatief van de Europese Commissie. De prijs bekroont innovatieve projecten: enerzijds een kunstwerk dat het beeld van technologie beïnvloedt, en anderzijds een creatie die vernieuwende samenwerkingsvormen tussen de privésector en de culturele wereld combineert. 


Voor deze tweede editie ging de Grand Prize for Artistic Exploration naar I’m Humanity van Etsuko Yakushimaru. De Japanse zangeres schreef een werk waarna de muzikale gegevens werden omgezet naar genetische informatie. Vervolgens werd die ingebouwd in de chromosomen van blauwalgen, om daarna intergenerationele overdracht mogelijk te maken. Mocht de mens ooit uitsterven, dan zou een andere soort dus nog kunnen luisteren naar onze muziek, aangezien die letterlijk zit ingebed in het genetische geheugen van deze cyanobacteriën.


Rock Print, van het Zwitserse federale instituut Eidgenössische Technische Hochschule Zürich en het Self-Assembly Lab van MIT, werd dan weer bekroond met de Grand Prize for Innovative Collaboration. Het architectuurproject geeft een voorproefje van de 3D-printer van de toekomst, met een efficiënter gebruik van grondstoffen, een beter ontwerp en lagere kosten dan bij eerdere versies van de printer. 


Beide werken worden tijdens het BOZAR Electronic Arts Festival (BEAF) in het Paleis voor Schone Kunsten tentoongesteld, samen met een reeks projecten die een eervolle vermelding kregen voor de STARTS PRIZE.

 

Met deelname van:

 

Etsuko Yakushimaru - "l’m Humanity"
Gramazio Kohler Research, ETH Zurich, and Self-Assembly Lab, MIT "Rock Print"
John Edmark "Blooms 2"
MIT Media Lab in collaboration with Microsoft Research "DuoSkin"
Marcus Maeder & Roman Zweifel "Treelab"
Marcha Schagen & Leon Baauw "Project KOVR"

En meer ...