06

In april 1967 schandaliseerde The Sonic Arts Group de goegemeente met een concert in de Rotonde van het Paleis voor Schone Kunsten. Ze waren toen een jong Amerikaans avant-gardecollectief, opgericht door de nu legendarische Robert Ashley, David Behrman, Alvin Lucier en Gordon Mumma.
50 jaar later valt de invloed van The Sonic Arts Group op hedendaagse elektronische muziek niet te ontkennen. KRAAK & BEAF vieren daarom de verjaardag met een exclusief concert van Behrman, en performances van 2 youngsters die hun werk entten op de verwezelijkingen van SAG.

Our performances explored aspects of music and performance that were outside the bounds of what contemporary music generally accepted. Partly that had to do with homemade electronics, partly with exploration of the nature of acoustics, partly with crossing the lines between theater, visual arts, poetry and music. I hope that spirit of the Sixties can remain with me” (David Behrman).

David Behrman kan je beschouwen als een van de meest invloedrijke pioniers in elektronische en avant-garde muziek. In 1966 richtte hij samen met Ashley, Mumma en Lucier de Sonic Arts Group/Union op. Hij herschiep de contouren van muziek als brein achter technologische ontwikkelingen op vlak van nieuwe interfaces voor elektronische instrumenten. Zijn composities behoren tot het canon van de eerste generatie minimalisten, en verkennen de poezie die ontstaat uit de interacties tussen geautomatiseerde software en akoestische instrumenten.

Het Poolse duo WIDT verkent de grijze zone waar muziek beeld wordt, en beeld verwordt tot muziek. Ze combineren videofeedback en extended vocal techniques tot een immersieve syntesthetische ervaring die even kleurvol als elegant is. Ze bewezen afgelopen jaar met het S/T AV album (Zoharum) één van de meest getalenteerde exponenten zijn van de nieuwe generatie Poolse experimentelen.

Als ware erfgenaam van de Italiaanse elektro-akoestische avant-garde, kneedt Francesco Cavaliere tape collage, geluidssynthese en poésie concrète tot subtiele composities. Ze leggen een gevoeligheid voor poëtische en elegante verhalen, huis-tuin en keuken geluidseffecten, alchemie en sci-fi bloot. Op zijn tweeluik Granito Cielo I & II (Hundebiss, 2016) flirten animisme, spiritualisme en visionair symbolisme met elkaar, in de beste traditie van het Obscure en 19de eeuwse avant-garde.