24

Met Maarja Kangro (Estland), Abdellatif Laâbi (Frankrijk/Marokko), Chus Pato (Galicië/Spanje), Andra Rotaru (Roemenië) en Peter Verhelst (België).

Kom luisteren naar een wonderlijke waaier van poëtische stemmen uit binnen- en buitenland.

De jaarlijkse internationale poëzieavond Transpoesie brengt vijf gerenommeerde dichters naar Brussel. Zij lezen voor in hun eigen taal, met boventiteling in het Nederlands, Frans en Engels. KLARA-journaliste Gudrun De Geyter stelt de dichters voor. Muzikale interludes zijn er van Mattias De Craene, opkomend Belgisch jazztalent.

Maarja Kangro (1973) is een van de opvallende stemmen in de nieuwe generatie schrijvers uit Estland. Haar welluidende poëzie zit vol onverwachte wendingen, paradoxen en ironie. Naast romans en dichtbundels schreef ze ook vijf operalibretto’s.

Abdellatif Laâbi (1942) is een groot vernieuwer van de Marokkaanse poëzie. Hij werd voor zijn kritiek op het regime vervolgd en leeft al meer dan dertig jaar in ballingschap in Frankrijk. Die ervaringen zijn de bron van een veelzijdig en gelauwerd oeuvre vol engagement. 

Chus Pato (1955) is als schrijfster en politieke activiste een centrale figuur in het Spaanse Galicië. Haar door het marxisme, feminisme en Galicisch nationalisme geïnspireerde gedichten doorbreken de grenzen van de poëtische conventies en mengen diverse literaire genres. 

Andra Rotaru (1980) is een Roemeense cultuurjournaliste en literair activiste. Ze won vier literaire prijzen voor haar poëziedebuut , dat geïnspireerd is op een schilderij van Frida Kahlo. Ze maakt interdisciplinair werk waarin poëzie gecombineerd wordt met dans- en videoperformances. 

Peter Verhelst (1962) is een van Vlaanderens meest gelauwerde schrijvers. Hij won meer dan 25 literaire prijzen, waaronder drie keer de Herman de Coninckprijs, de grootste poëzieprijs in Vlaanderen. Zijn veelzijdig oeuvre is doordrongen van verbale zintuiglijkheid en lichamelijke beeldspraak.