03

Sophie Warnant tekst, concept, regie, vertolking – Romain Vaillant regie, concept, vertolking, tekst – Simon Halsberghe klank design – Amélie Dubois belichting – Leo de Nijs artistiek en technisch medewerker

Praten over geestelijke gezondheid, onthecht, met humor en poëzie. De plaats van de zogenaamde "gekken" in onze samenleving laten zien. De psychiatrie van vandaag onderzoeken. Dat zijn de doelstellingen die Sophie Warnant en Romain Vaillant nastreven in hun voorstelling Ha Tahfénéwai! Beide acteurs brachten hiervoor een lange tijd door in twee gespecialiseerde instellingen in Frankrijk en België. Ze brengen, via tekst en beweging, verslag uit van wat ze daar hebben gezien en gehoord, en stellen soms ongemakkelijke maar cruciale vragen: wat is de plaats van de patiënt in een instelling? Wat met opsluiting, zware behandelingen …?

De sterkte van Ha Tahfénéwai! zit in de uitgepuurde vorm en het verhaal dat op geen enkel ogenblik zwart-wit of moralistisch wordt. Een subtiel en zeer menselijk stuk dat je absoluut moet zien om een andere kijk te krijgen op mentale gezondheid.