03

Met: Ayu Utami, David Van Reybrouck en Gie Goris

Indonesië is meer dan een bestemming voor spirituele rugzaktoeristen. Zeventig  jaar na de onafhankelijkheid en twintig jaar na de val van de dictatuur is het land ambitieuzer dan ooit. Het grootste moslimland ter wereld bevindt zich vandaag op het kruispunt van traditie en moderniteit. Een ideale voedingsbodem voor schrijvers die het heden omarmen, maar ook greep op het verleden proberen te krijgen. De jonge Indonesische schrijfster Ayu Utami praat met de Belgische auteur David Van Reybrouck en MO*-hoofdredacteur Gie Goris.

Ayu Utami werkt als journaliste voor het kunsttijdschrift Kalam. De onverholen politieke boodschap van haar roman Samans missie veroorzaakte veel opschudding aan de vooravond van de val van president Soeharto. Het boek beleefde verschillende herdrukken en werd uitgeroepen tot beste roman van Indonesië. In 2000 won Utami de Prins Claus Award.

David Van Reybrouck is een van de meest veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij schrijft essays, proza, poëzie en theater en brak internationaal door met de in 13 talen vertaalde bestseller Congo. Momenteel werkt hij aan een boek over Nederlands-Indië.

Gie Goris is Azië-expert voor MO*. Hij interviewde Ayu Utami vroeger al en schreef in het jongste nummer van MO*magazine een analyse over de politieke islam in Indonesië. Lees die hier