27

Polina Akhmetzyanova tekst, concept, performer

De ‘liggende dans’ van de excentrieke dichter en danser Valentin Parnak was sensationeel, volgens de toeschouwers in 1922. De enige filmopname van de dans ging echter verloren in de archieven van Moskou. Danseres Polina Akhmetzyanova plaatst vragen bij de verdwijning van het werk en het postrevolutionaire klimaat, dat tot die verdwijning heeft geleid. Dat doet ze met een lecture-performance waarin ze de relatie aftast tussen de ‘liggende dans’ en gemummificeerde lichamen: “Hoe zou een honderdjarige dans er kunnen uitzien? De verdwijning van het beeldmateriaal wekt bij mij evenveel fascinatie op als mummies die eeuwenlang bewaard blijven, rustend in hun onbehaaglijke droogte.”

Polina Akhmetzyanova werd geboren in Rusland en studeerde dans en performance aan het North Karelia College of Outokumpu in Finland en bij P.A.R.T.S. in Brussel.

Wist je dat?

  • Valentin Parnakh, de excentrieke danser

    Valentin Parnakh (1891-1951) was veel dingen tegelijk: Sovjetrevolutionair, excentriek danser, vertaler van Spaanse schrijvers onder wie Federico Garcia Lorca, muzikant en grondlegger van de jazz in de Sovjet-Unie.

    — gepubliceerd op