15
Programma West Sumatra Evening

Saluang Dendang
Pencak Silat
Nan Jombang


SALUANG DENDANG
De saluang is een traditionele bamboefluit van de Minangkabau (Sumatra). Ze is vrij lang - 75 centimeter - en wordt daarom schuin bespeeld. De fluitspeler blaast de lucht rond vanuit de mondhoek: hij ademt op hetzelfde moment in door de neus en uit door de mond, zo kan hij urenlang spelen zonder adempauze. Ook al duikt de saluang steeds vaker op in de Indonesische pop, traditioneel begeleidt hij de dendang, een klassiek Minang-lied. De zanger reciteert met humor lokale volkssprookjes over de liefde en de natuur en doet dat in harmonie of contrapuntisch met de fluitist.

PENCAK SILAT
Pencak silat is de verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. Het pencak silat is in Indonesië sterk vermengd met mentaal spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. In Europa is de fysieke kant het meest bekend.

WHISPERING OF EXILE – Nan Jombang Dance Company
De Indonesische choreograaf Ery Mefri en zijn vermaarde gezelschap Nan Jombang brengen Whispering of Exile voor de eerste keer in België. Dit bedwelmende stuk integreert lichamen die in zichzelf opgerold zijn, staaltjes van evenwichtskunst en een onvoorstelbare zelfbeheersing, onderstreept door flarden gezang, applaus en lichaamspercussie. De performances van Nan Jombang zijn diep verankerd in de artistieke, spirituele en krijgstradities van de Minangkabau van West-Sumatra. Het gezelschap - dat volledig uit leden van de familie Mefri bestaat - integreert elementen van de hedendaagse westerse dans en kaart tegelijkertijd de actuele problemen aan waarmee de Minang-samenleving worstelt. De theatrale choreografie die daaruit voortvloeit, wordt door Rantau Berbisik (Whispering of Exile) geënsceneerd als een oud en eerbaar overgangsritueel bij de Minang: de reizen die de jonge mannen verplicht moeten ondernemen in de buitenwereld om fortuin te maken.