15
Programma

I Gede Radiana Putra


BARIS DANCE - Gede Radiana Putra
Baris is een verzamelnaam voor verschillende soorten traditionele krijgsdansen uit Bali. De dans wordt begeleid door de gamelan en verkent het hele gamma aan emoties van een jonge krijger die ten strijde trekt. Aanvankelijk worden zijn bewegingen gekenmerkt door angst en onzekerheid, maar al snel herwint hij zijn zelfvertrouwen en sleept hij een schitterende overwinning in de wacht. De baris is een verheerlijking van de mannelijkheid en de imposante aanwezigheid van de Balinese krijgers.

THE RUMORS - Mugiyono Kasido
The Rumors observeert met wrange humor de sociale, economische en politieke situatie in Indonesië, gekenmerkt door wanorde, misverstanden en onzekerheid. Niets lijkt echt te kloppen. Alles wat we leren, lijkt gebaseerd te zijn op contradictorische en vage geruchten van twijfelachtige origine, wat het bijna onmogelijk maakt om de reële situatie te begrijpen. Mugiyono Kasido ziet een analogie tussen de samenleving en het lichaam: ze bestaan allebei uit talrijke elementen, elk met hun eigen functies en posities. Als de harmonie wordt verbroken, dan lijdt het hele lichaam daaronder, het wordt ziek en sterft uiteindelijk in ellende.

IN THE FOOTSTEPS OF THE BODY - Kurniadi Ilham
In In the Footsteps of the Body vertaalt choreografe en danseres Sherli Novalinda de bewegingen en herinneringen van haar eigen lichaam naar het - mannelijke - lichaam van danser Kurniadi Ilham. Deze kruising van identiteiten speelt zich niet enkel op seksueel maar ook op cultureel vlak af: Ilham, die gespecialiseerd is in de traditionele dans van de Minangkabau, vertolkt de typische bewegingen van de Kerinci-cultuur van Novalinda. Zo laten ze zien hoe een lichaam kan transformeren en een ander lichaam kan vertalen, ook al bevatten ze elk al hun eigen culturele en historische antecedenten.

G.H.U.L.U.R. - Moh. Hariyanto
Hariyanto
slaat zijn lichaam herhaaldelijk tegen zware zinken golfplaten. Hij doet dat op een agressieve manier, gooit zichzelf de lucht in, schijnbaar zonder zich zorgen te maken over de landing. Het metaal trilt onder het geweld van de schokken en het geluid dat eruit voortkomt is een symfonie van deuken op de ziel van de danser. Het metaal herinnert aan de zinken daken van de plattelandswoningen in Indonesië en stelt een symbolisch oppervlak voor vanwaar Hariyanto zijn verlangens wil lanceren.