23

Wetenschappelijk onderzoek is een kwestie van samenwerken. Teams uit zowel de academische wereld als de industrie zoeken samen naar oplossingen voor problemen en testen nieuwe methodes uit. Horizon 2020 – het grootste onderzoeksprogramma van de Europese Unie ooit – trekt 80 miljard euro uit voor onderzoek, om de positie van de EU op het vlak van wetenschap te verstevigen, industriële innovatie na te streven en onderzoek te voeren inzake grote maatschappelijke kwesties. De zes kunstwerken op deze tentoonstelling zijn het rechtstreekse resultaat van de Europese financiering van onderzoek naar opkomende technologieën, en zoeken oplossingen voor diverse problemen, gaande van CO2-opslag tot de monitoring van de vervuiling.

           

Welke rol kunnen kunstenaars in collaboratief wetenschappelijk onderzoek spelen? Het FEAT-project – Future Emerging Art and Technology – bracht kunstenaars in contact met consortia uit heel Europa die onderzoek voeren naar ‘Future & Emerging Technologies’ of FET. Het doel? De platgetreden paden verlaten in een zoektocht naar nieuwe denkwijzen en technologieën. Het resultaat? Kunstwerken die misschien wel stroken met de gebruikelijke werkwijze van de kunstenaars, maar radicaal verschillen van de gebruikelijke kunstpraktijk op het vlak van thematiek, gaande van kwantumfysica tot supercomputers.

 

De tentoonstelling wil de bezoekers inzicht bieden in complexe onderzoeksprojecten, vanuit het standpunt van de kunstenaar. Bovendien wijst het initiatief op de mogelijk waardevolle bijdrage van kunstenaars aan wetenschappelijke onderzoeksprojecten, om tot boeiende, overtuigende en experimentele inzichten te komen over de reële implicaties van het onderzoek op menselijk niveau.


Met deelname van :

Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand “Ion Hole”

Semiconductor (Ruth Jarman & Joe Gerhardt) “Parting the Waves”

Špela Petrič and Miha Turšič “Becoming.a(thing)”

Anna Dumitriu “Make Do and Mend”

Boredomresearch (Vicky Isley & Paul Smith) “Robots in Distress”

Pinar Yoldas “Lattice Disruption”