18

Het weekend voor de officiële ‘State of the Union’ speech van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zal DiEM25 bij BOZAR haar andere visie op de stand van zaken van de Europese Unie uiteenzetten.

Die avond, 9 september, zullen politici, academici, kunstenaars en activisten een antwoord zoeken op de volgende 3 dringende vragen:
• “Hoe ziet het speelveld in Europa er vandaag uit?”
• “Welke acties zouden er ondernomen moeten worden in respons op de échte toestand van de EU?”
• “Welke acties stelt DIEM25 voor tijdens de volgende 2 jaar, die naar de Europese verkiezingen van 2019 leiden en daarna?”

Het Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25) werkt aan bewustmaking, campagnes en een voorstel van beleid om de EU te hervormen. De beweging wil wie in Europa gelooft aanzetten om de huidige structuren van de EU te herdenken en de machtsverdeling tussen het lokale, nationale en Europese niveau te herzien. Vandaar dat ze vaststellen dat enkel een solidair Europa garant kan staan voor vrede, welvaart en welzijn op ons continent.

De échte State of the Union stelt een alternatieve weg voor en zal oplossingen aanreiken om de conceptuele en structurele tekortkomingen die die toekomst lijken te verhinderen, aan te pakken.

Met: Yanis Varoufakis (Econoom, voormalig Minister van Financiën in Griekenland, en mede-oprichter van DiEM25), Lorenzo Marsili (Mede-oprichter van European Alternatives en lid van het Coordinating Collective van DiEM25), Alice-Mary Higgins (Onafhankelijk senator in de Ierse Senaat), Rosemary Bechler (Journalist bij OpenDemocracy en lid van het Coordinating Collective van DiEM25), Rafael Correa (Voormalig President van Ecuador), Katarzyna Szymielewicz (Mede-oprichtster van de Panoptykon Foundation en Vice-Voorzitster van European Digital Rights), Philippe Legrain (Voormalig raadgever van de Voorzitter van de Europese Commissie), Jonas Staal (Kunstenaar en oprichter van New Unions met de steun van BAK) en Jeffrey Sachs (Professor in Duurzame Ontwikkeling aan Columbia University en Directeur van het UN Sustainable Development Solutions Network).