19

Kasai Allstars MJ30

17.00 Doors opening
17.30 Documentary Folkas en tournée au Kasaï by Rabia Kaçar
18.45 Introduction by Pie Tshibanda
19.00 Concert by Kasaï Allstars
21.00 Concert by MJ30
23.00 End

 

Kasai Allstars is een van de grote namen uit de reeks ‘Congotronics’, uitgebracht door het Belgische label Crammed Disc. Congotronics is een muziekstijl die traditie mengt met moderne elementen. Het genre ontstond in de voorsteden van Kinshasa en verovert muziekliefhebbers wereldwijd – zowel luisteraars als pers (Rolling Stone , Les Inrockuptibles…) en artiesten (Björk, Saul Williams, Questlove…).

Hun muziek en de persoonlijkheid en stem van zangeres Muambuyi inspireerden regisseur Alain Gomis voor zijn film Félicité. De film vertelt hoe een trotse, onafhankelijke vrouw een dolle race door de straten van Kinshasa onderneemt om haar zoon te redden. Het beroep van die vrouw is… zangeres van de Kasai Allstars. De film ging in 2017 op het Internationaal Filmfestival van Berlijn in première. De band speelt zichzelf in de film en schreef ook de soundtrack.

De muzikanten van de Kasai Allstars komen allemaal uit Kasaï (Democratische Republiek Congo), maar behoren tot verschillende bevolkingsgroepen. Samen hebben ze zich over die schijnbaar onoverkomelijke barrières van cultuur, taal en tradities heen gezet, en op die manier een schat aan klanken en ritmes ontdekt.

Hun elektrische, hypnotiserende cross-overmuziek flirt met psychedelische rock en electro, maar is tegelijk stevig verankerd in de feestelijke tradities en oude rituelen die lange tijd door de Europese kolonisator verboden waren. De Terarkenzaal wordt voor één avond omgetoverd tot een nachtclub in Kinshasa.

De Congolese zangeres en componiste Mj30 zorgt voor de aftershow. Ze werkte al samen met legendes zoals Papa Wemba en Koffi Olomide en nu bouwt de peetdochter van Tshala Muna een schitterende solocarrière uit en brengt ze heel Afrika aan het dansen.

Wist je dat?

  • Ontdek het worldseizoen ’17-’18!

    — gepubliceerd op