15

Voices of Papua Mataniari Toba Batak Music Ensemble Saluang Dedang

Stemmen uit Papua : Een greep uit de verbluffende culturele diversiteit van Papua
Deze schreeuwerige gezangen uit de La Pago regio (Lanny Yago) vormen de traditionele start van een ceremonie in de bergen van Papua. De woorden in Nopasewa zijn bedoeld om leden van de hogere klasse welkom te heten, zoals chefs, hoge functionarissen, regenten en gouverneurs. De delen in Nanggorwah spreken tot de gewone bevolking.
Aimunabai is de traditionele zang van de Yapen uit de Saereri regio (Serui), waarmee verhalen van de voorouders worden verteld.
Kankarem-gezangen uit de Saereri regio (Biak) zijn een manier om sociale identiteit uit te drukken binnen de Biak-cultuur.

Ontmoeting met de artiesten in Creative District, Ravensteingalerij 36, om 15u00.

 

Mataniari Toba Batak Music Ensemble
Batak is de verzamelnaam voor de zes etnische groepen die rond het uitgestrekte Toba-meer leven in Noord-Sumatra. Ze delen een naam en een regio, maar zijn verder heel erg verschillend, met een eigen identiteit, cultuur en zelfs taal. Die verschillen worden erg duidelijk in hun instrumentale muziek, die de Toba gondang, de Karo gendang en de Simalungun gonrang noemen – alle drie betekenen ze ‘trommel’. Deze muziek wordt in de openlucht gespeeld en is een combinatie van percussie en gongs met houtblazer. De ritmische structuur van de gondang wordt beschouwd als een van de meest complexe in heel Zuidoost-Azië. De broers Marsius (bijgenaamd de koning van de sulim bamboefluit) en Sarikawan Sitohang (de koning van de hasapi luit) staan in de Batak-regio bekend voor de virtuositeit en diepte van hun spel. Ze namen al een tiental albums op en toeren over de hele wereld.

 

Saluang Dedang

De saluang, een bamboefluit van de Minangkabau, begeleidt vaak de dendang, lokale volksliederen vol humor en goede raad. 

Wist je dat?

  • Ontdek het worldseizoen ’17-’18!

    — gepubliceerd op