03

Aloysius Suwardi, ook gekend als “de man met duizend talenten”, is niet alleen een internationaal gerenommeerde Indonesische gamelancomponist. Hij is ook universiteitsdocent, instrumentenstemmer, uitvinder van experimentele instrumenten en etnomusicoloog.

 

Zijn project Planet Harmonik, dat hij voor het eerst buiten zijn geboorteland voorstelt, steunt op het pythagorische idee van de “harmonie der sferen”, waarbij de afstand tussen de planeten overeenstemt met de interval tussen de muzieknoten – en de zon, de maan en de aarde een eigen tonaliteit voortbrengen.

 

Voor dit project fabriceerde Aloysius Suwardi zelf een reeks instrumenten met een unieke klank: gemotoriseerde metallofonen, gigantische gambangs (xylofonen) met een Afrikaanse invloed en hydraulische fluiten gemaakt van bamboe.

 

Planet Harmonik staat op het programma in het kader van Europalia. Het is een ingenieus project dat resoluut toekomstgericht is, maar zijn oorsprong vindt in de Griekse oudheid en de rijke geschiedenis van de gamelanmuziek.

Wist je dat?

  • Ontdek het worldseizoen ’17-’18!

    — gepubliceerd op