07

Dizzy Mandjeku gitaar – Wuta Mayi zang – Nyboma Canta zang – Popolipo Beniko gitaar – Nana Akumu zang – Faya Tess zang – Bumba Massa zang – Lokombe zang – Malage de Lungendo zang – Petit Poisson Avedila gitaar – Jean Paul Kilosho gitaar – Didan NdombeleArmando Muanda percussie – Muki Muindila trompet – Alonzo Nzau drums – Komba Mafwala drums – Papy Muntu bas – Jacquou Ilunga bas – Patient Kusangila gitaar – Tister percussie – Miguel Yamba bas – Benoît Dassy saxofoon – Odilon Kiala keyboards – Chabrown Le Maha zang – Jésus de Tshangu zang – Tylon zang – Diapason gitaar

Patrice Lumumba was niet alleen de eerste democratisch verkozen premier van Congo maar ook een getalenteerd luisteraar en bezield muziekliefhebber. Op 21 januari bezingen 25 muzikale grootheden uit verschillende mythische groepen, waaronder de OK Jazz en African Jazz van de jaren 60 en 70, de iconische onafhankelijkheidsleider. Met twintig liederen uit de hoogdagen van de rumba en evenveel sprekende anekdotes tillen ze Lumumba op de troon die hij verdient. Blijf nadien dansen tijdens de afterparty met Beniko Popolipo!

 

 

17u00, Rotonde Ravenstein Galerij: Inhuldiging van het rondtrekkende Lumumba-plein

Naast de eerste democratisch verkozen premier van de Democatische Republiek Congo, was Patrice Emery Lumumba ook een groot kunstliefhebber. Net dit aspect van de man wordt uitgebreid gevierd door een stel beloftevolle kunstenaars tijdens de inhuldiging van het rondtrekkende* Lumumba-plein en de meesterlijke sculptuur van beeldhouwster Rhode Makoumbou. Met dit initiatief vragen de Afrikaanse gemeenschappen meer aandacht voor de historische figuren uit de gemeenschappelijke geschiedenis van Afrika en Europa, en van Congo en België.

 

*Naar een idee van Mireille-Tsheusi Robert (Bamko vzw), www.lumumba.org

 

Dit programma is een productie van BOZAR, voorgesteld in het kader van zijn Afrika-missie.

Het engagement van BOZAR voor het moderne Afrika dateert al van de jaren 1990. Het krijgt vorm via de organisatie van tal van concerten met hedendaagse Afrikaanse muziek in het Paleis voor Schone Kunsten. In 2003 had de eerste tentoonstelling hedendaagse Afrikaanse kunst plaats in het Paleis: Transferts. Sindsdien werd het programma voortdurend verrijkt, dankzij talrijke internationale, institutionele, corporatieve en associatieve partnerschappen. Dat leidde in 2011 tot de oprichting van een transversale Africa Desk. Dat departement wil via zijn platform Afropolitan op een duurzame manier de beste hedendaagse kunstcreaties tentoonstellen die verband houden met Afrika en de Afrikaanse diaspora. Het doel: een positief imago van het Afrikaanse continent uitdragen en bijdragen tot een dialoog tussen Europa en Afrika, en tussen Belgen van diverse etnische afkomst. Afropolitan zet jaarlijks meer dan 25 evenementen op touw, op het raakvlak tussen alle kunstdisciplines. Daarmee is BOZAR een van de weinige Europese cultuurinstellingen die zo’n permanent multidisciplinair platform aanbieden. Voor BOZAR is het ook een richtpunt om na te denken over zijn eigen institutionele diversiteit en te ijveren voor een harmonieuzere samenleving in Brussel. In dit verband laat BOZAR geregeld de stem horen van kunstenaars en activisten van Congolese afkomst, om op die manier bij te dragen tot de opbouw van een gemeenschappelijk en inclusief nationaal discours over de kwestie van het koloniale geheugen. Afspraak op 29 januari voor de Belgische première van de film The Congo Tribunal, in aanwezigheid van regisseur Milo Rau. Op 23 februari volgt het Afropolitan Festival 2018.

Wist je dat?

  • Ontdek het worldseizoen ’17-’18!

    — gepubliceerd op