21

Russian Turn is een interdisciplinaire cyclus van ontmoetingen met beroemde Russische kunstenaars en intellectuelen uit alle disciplines. In een tijd van toenemende spanningen binnen en buiten Europa slaat BOZAR de handen in elkaar met kunstenaars en intellectuelen uit heel Europa, om samen een nieuwe kijk op Europa en de toekomst van dit continent uit te werken. Waar en wanneer begint Europa en waar eindigt het? Wat zijn de grenzen van de Europese culturele ruimte? Voor ons maakt Rusland deel uit van de Europese geschiedenis en behoort de Russische cultuur tot ons gemeenschappelijk Europees erfgoed. Wij vinden dan ook dat we niet aan een Europees project kunnen werken zonder de creatieve input van Russische kunstenaars en intellectuelen.

In plaats van onze blik te beperken tot hedendaagse politiek, wil Russian Turn Russische kunstenaars en intellectuelen betrekken bij een debat over gedeelde ambities en actuele angsten.

Het kunstencentrum BOZAR werd opgericht in 1928 en heeft sindsdien altijd nauwe banden onderhouden met de Russische kunstwereld. Ondanks de spanningen tussen het Oosten en het Westen opende BOZAR zijn deuren voor verscheidene toonaangevende Russische kunstenaars en musici. Onder hen dansers van Diaghilevs Ballets Russes, Dmitri Sjostakovitsj en Igor Stravinsky, Grigori Sokolov en Valeri Gergiev. In 2014, toen angst heerste voor een nieuwe Koude Oorlog met Rusland, hield BOZAR de grote tentoonstelling Facing the Future: Art In Europe, 1945-1968, waarin vragen werden gesteld bij het idee van een verdeeld continent vroeger en nu. In diezelfde geest wil Russian Turn het publiek laten kennismaken met unieke plaatsen, ideeën en mensen uit het hedendaagse Rusland. In de samenwerking met de Russische kunstenaars en intellectuelen richten we onze blik op het Europa van morgen en verkennen we de rol die Rusland daarin kan of zal spelen.

Wist je dat?

  • Museum as a Stage. Activating a Collection

    Russian Turn in Yekaterinbur

    lees meer
    — gepubliceerd op

Lopend en binnenkort

Voorbij