15

The Times beschouwt hem als een van de levendigste en origineelste Afrikaanse stemmen en The Economist noemt hem 'de Afrikaanse Samuel Beckett', die erin slaagt om de Franse elegantie te combineren met Parijse tongval en Congolees ritme. Schrijver en dichter Alain Mabanckou is de ideale woordvoerder van een nieuwe generatie Afrikaanse schrijvers.
Voor Mabanckou krijgt de Afrikaanse literatuur niet het verdiende aanzien. Dat was de boodschap in zijn openingscollege van 2016 voor meer dan duizend toeschouwers in het Collège de France. Gesterkt door die blijk van populariteit riep Alain Mabanckou onderzoekers, schrijvers en filosofen uit het postkoloniale Afrika op om mee te debatteren over het thema ‘Penser et écrire l’Afrique aujourd’hui’, naar de gelijknamige verzameling verhandelingen ter zake waar hij onlangs van aan de wieg stond. Bij BOZAR belicht hij het belang van de Afrikaanse literatuur, in een gesprek met Justine Feyereisen (ULB).

Alain Mabanckou ontving al diverse prestigieuze prijzen. Hij groeide op in Pointe-Noire, de economische hoofdstad van Congo. Mabanckou schreef een tiental romans, waaronder Verre cassé (2005), het met de Prix Renaudot bekroonde Mémoires de Porc-épic (2006) en Prins Peper (2015). Tegenwoordig woont hij in Los Angeles en doceert hij Literatuur aan de UCLA.