21

Gilles Perraudin richtte zijn kantoor op in 1980. Sindsdien heeft hij in zijn praktijk bijzondere aandacht besteed aan kwesties rond duurzaamheid, zoals energiebesparing en uitputting van hulpbronnen. Het productieproces en de gekozen materialen zijn dan ook van het grootste belang. Hij herontdekt steen als materiaal met onbetwistbare ecologische deugden, dat ondanks zijn hedendaagse kwaliteiten vandaag nog te weinig gebruikt wordt. Perraudin ontwikkelt zo een eigen specifieke aanpak die vertrekt vanuit de gegeven situatie en een doordachte materiaalkeuze, met een sobere en serene architectuur als resultaat.

Op 6 februari nodigen A + en BOZAR hem uit om een ​​lezing te geven over zijn werk en zijn architecturale aanpak.

De lezing door Gilles Perraudin zal worden gevolgd door de uiteenzetting van het jonge Parijse kantoor Barrault Pressacco (opgericht in 2009). Deze architecten pleiten voor verkenning van lokale materialen, en zullen ons vertellen over woningen uit massieve steen die onlangs in het hartje van het 11e arrondissement van Parijs werden voltooid. Door de associatie met andere materialen, de precisie van de uitvoering en de beheersing van de bouwprincipes slaagt Barrault Pressacco er in om op een vernieuwende manier met massieve steen hedendaagse architectuur te maken.

Tot slot vindt er een discussie plaats onder de sprekers, gemodereerd door Freek Persyn van het Brusselse kantoor 51N4E. De architecten brengen specifiek de kwestie van steen en de impact van het gebruik ervan op de ontwerpmethode, de constructieve aanpak en de uitvoering van de een gebouw ter sprake.