05

Congo Eza, gesteund door Lezarts Urbains, is geen theatergezelschap en kent een andere organisatiestructuur.

Drie krachtige, opmerkelijke stemmen fluisteren, beschrijven en vertellen over hun band met Congo en België. Congo Eza is een breedvoerig gedicht, een vraagstuk: ‘Hoe kan ik een kind van Congo zijn in het land van Kuifje?’.

Drie artiesten met een voet in beide werelden – schrijfster en activiste Joëlle Sambi, slamdichteres Lisette Lombé en de Brusselse rapper Badi – werpen een gevoelig, ludiek en compromisloos licht op het niemandsland tussen Congo en België waar hun meervoudige identiteit en verbeelding vorm krijgt. Congolese rumba-, soul- en electroklanken scheppen een passend decor waartegen ze met hun teksten de grenzen van de voordrachtkunst aftasten.

Les Mybalés delen een gemeenschappelijke geschiedenis en een diepe verstandhouding aangezien ze tweelingen zijn. Deze twee danseressen overstijgen de house-, afro- en hiphopdans waaruit ze inspiratie putten en scheppen een aparte lichaamstaal die hun op het lijf is geschreven. Zo komt een naïeve en ontroerende poëzie tot stand. De emoties die ze ervaren vormen een voedingsbodem voor hun danspraktijk, waardoor momenten van intense kracht en zelfs geweld ontstaan.