19

In aanwezigheid van Agnès Devictor.

Deze film schetst een portret van een artiest die, dankzij zijn bijzondere kijk op kunst en het leven, uitgroeide tot een van de vurigste bewonderaars van het leven zelf. De documentaire toont 76 minuten en 15 seconden nooit geziene momenten in Abbas Kiarostami’s leven en werk, als ode aan zijn creatieve reis die exact 76 jaar en 15 dagen duurde. De beelden in deze documentaire werden geselecteerd uit honderden uren beeldmateriaal, verzameld tijdens 25 jaar vriendschap, op tal van gelegenheden in en buiten Iran, van filmfestivals, fototentoonstellingen en fotoshoots tot artistieke evenementen, workshops en unieke momenten in zijn dagelijkse leven.

Seifollah Samadian werd in 1954 in de Iraanse stad Urmia geboren. In 1968 begon hij als fotograaf en in 1978 ging hij aan de slag als documentairemaker. Hij zetelde al in jury’s, cureerde fototentoonstellingen en leidde workshops op tal van nationale en internationale evenementen. In 2003 riep hij als directeur het Annual Image Visual Arts Festival en het Tassvir Film Festival in het leven. Daarnaast leidt hij sinds 1991 het Tassvir (Image) Magazine als oprichter en hoofdredacteur. Hij draaide zijn eerste korte documentairefilm, Iranian Revolution in 1979. Zijn recentste documentairefilm draagt de titel 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami.

 

Vóór “76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami” van Seifollah Samadian wordt de kortfilm “Take me home” van de regisseur Abbas Kiarostami.

TAKE ME HOME 

(Iran, 2016, 16 min)

Abbas Kiarostami neemt ons mee naar Zuid-Italië en brengt op een prachtige en speelse manier de steegjes en trappen van de streek in beeld. De laatste zwart-witkortfilm van Kiarostami ging onlangs in première in Venetië en getuigt als geen ander van zijn misleidende stijl en geoefende manipulatie van tijd en ruimte in een zorgvuldig opgebouwd verhaal.

De Iraanse filmregisseur, scenarist, fotograaf en filmproducer, Abbas Kiarostami droeg in zijn carrière zijn steentje bij aan meer dan veertig films, inclusief kortfilms en documentaires. Hij werd wereldwijd gelauwerd voor zijn regie van Close-Up (1990) en voor Taste of Cherry (1997), waarvoor hij datzelfde jaar de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes. Ook zijn recenter werk – The Wind Will Carry Us (1999), Copie conforme (2010) en Someone in Love (2012) – werd met succes onthaald.